Hungriga it-entreprenörer in på maktlistan

2004-05-26 09:06  
Internet-rebellen

Vart tredje namn i årets upplaga av Ny Tekniks lista över makthavarna i it- och telekomsverige är nytt i det här sammanhanget. ”It-profilen” Christer Sturmark går direkt upp på sjunde plats och ”Internet-rebellen” Niklas Zennström går in på nionde plats.

Niklas Zennström
Av de 50 namnen på listan är så många som 17 nykomlingar.

Unga framgångsrika entreprenörer som Kazaa- och Skype-skaparen Niklas Zennström, mp3-kungen Jens Nylander med företaget Jens of Sweden och databassäljaren Mårten Mickos på MySQL blandas med gamla erfarna entreprenörer som Jan "Startmotorn" Nilsson, mannen bakom Switchcore, Optillion uppemot 20 andra företag.

Jens Nylander
Sturmark in i värmen igen
It-profilen Christer Sturmark leder regeringens it-politiska strategigrupp och pekas ut som it-minister Ulrica Messings högra hand. I den egenskapen går direkt upp på sjunde plats på listan efter att ha vandrat i it-öknen i flera år sedan han lämnade sin förra plattform Cell.

Själv ser han dock inte placeringen på Ny Tekniks maktlista som en upprättelse efter att ha anklagats för att bidragit till it-bubblan och berikat sig själv på kuppen.

Christer
Sturmark
- Jag har inte reflekterat så. Jag har jobbat med it-politik sedan 1996 och kopplingen till Internetbranschen är något jag gjort på deltid. Jag har förknippats med internet för att jag var med och startade Cell, säger han i en intervju med Dagens Industri.

IBM:s outsourcinggeneral
Tredje högst placerade nykomling efter Christer Sturmark och Niklas Zennström är Leif Lindqvist, chef för IBM:s tjänstedivision i Norden. Han har under de senaste åren tagit hem outsourcingkontrakt på datadrift för 20-30 miljarder kronor från bland andra Ericsson, Nokia och Nordea.

På fjärde plats bland nykomlingarna finns Gunnar Asp, tidigare chef för kabelteve- och bredbandsbolaget Chello och nu vd för Telias före detta bredbandsbolag Comhem. Comhem köptes ut från Telia av Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT och med 1,4 miljoner bredbandskunder utmanar nu Gunnar Asp Telia med bredbandstelefoni.

Lockat 72 utländska it-bolag till Sverige
Fyra av nykomlingarna är kvinnor - Anna-Marie Eklund Löwinder it-säkerhetsguru på Nic-se, Helena Nordman-Knutsson, Nordens främsta Ericssonanalytiker, Karin Ruiz, som på ISA lockat 72 utländska it-bolag att investera i Sverige samt Annika Waern, som koordinerar EU:s största projekt om mobilspel.

Läs alla motiveringar och se hela listan i den länkade huvudartikeln.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt