Huawei tar sin största skalp

2013-02-06 07:46  
Gordon Luo, chef för Huawei i Norden. Foto: Helen Ahlbom

Huawei ersätter Nokia Siemens som leverantör till 3GIS i Sverige. Dessutom får Huawei sitt första driftkontrakt någonsin i Norden.

Gordon Luo, chef för Huawei i Norden, kallar kontraktet för ”ett verkligt genombrott”. För första gången får Huawei ansvaret för driften av ett mobilnät i Norden, ett uppdrag som gäller under fem år.

- Vår lokala organisation här i Sverige har vuxit under flera år, vilket varit en medveten satsning för att få kunderna att lita på oss.

Huawei har idag strax över 500 anställda i Sverige, varav 350 jobbar med forskning och utveckling.

- Vi visste att en stor organisation var avgörande för att vi skulle få ta över driften av näten, och det har vi nu, säger Gordon Luo.

I samband med driftsavtalet kommer Huawei att ta över 27 anställda från 3GIS, som äger och driver 3g-nätet åt de två operatörerna Tre och Telenor Sverige.

- Det ser vi också som en bra plattform för fortsatt tillväxt. Vi hoppas få fler driftuppdrag i Norden, säger Gordon Luo.

Kontraktet med 3GIS innebär också att Huawei ersätter Nokia Siemens Network för uppgraderingen av 3g-nätet till hspa evolved. Nätet kommer att bli helt ip-baserat , och ska stå klart i slutet av 2015.

- Det här kontraktet är vårt största i Norden, om uppdraget att driva nätet i fem år inkluderas, säger Gordon Luo, som varit chef för Norden i två år.

Att Huawei skulle ersätta Nokia Siemens hos 3GIS har det ryktats om i branschen sedan i höstas.

Enligt mediauppgifter skulle en anledning vara att Huawei erbjöd sig att ta över driften av nätet gratis i tre år.

- Det ligger ingen sanning i det över huvud taget, säger Gordon Luo, utan tror att Huawei fick nätkontraktet tack vare innovativ teknik, som bland annat betyder att utrustningen är energisnål, liten och lätt att installera.

Magnus Hartman, vd för 3GIS, ger följande motivering i ett pressmeddelande:

- Det var Huaweis innovativa teknik, kapacitet att leverera konkurrenskraftiga helhetslösningar och professionella drifttjänster som fällde avgörandet, skriver han.

Det här är Huaweis andra svenska mobilkontrakt. Det första gällde utbyggnaden av Net4Mobilitys nät, som ägs av Tele2 och Telenor.

Mer om: Tele2 3GIS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt