Huawei ger sig på Cisco

2014-09-23 07:34  

Ericssons huvudkonkurrent Huawei breddar sig för att slå mot it-bolag som Cisco och IBM. Samt köper brittiska Neul, som sysslar med prylarnas internet.

Den kinesiska telekomtillverkaren Huawei är redan näst störst, efter Ericsson, på mobila system. Bolaget var sent ute med sin satsning på mobiltelefoner, men är nu nummer tre i världen på smarta mobiler efter Samsung och Apple.

Och nu ger sig Huawei in på nästa område. Det nya målet är att 10-faldiga försäljningen av servrar, datalagring och annan datautrusning till år 2020, skriver tidningen the Economist. Förra året stod den typen av dataprylar för endast 1 miljard kronor av den totala omsättningen på 39 miljarder kronor.

Därmed riktar sig kineserna mot samma marknad som i dag kontrolleras av amerikanska bolag som Cisco, HP och IBM.

Huaweis förklaring till den breddade verksamheten är att "telekommarkaden är mättad och har låg tillväxt".

Guo Ping, som för tillfället är vd för Huawei (cheferna roterar), menar att även bolagets nuvarande kunder, teleoperatörerna kommer att efterfråga den här typen av it-utrustning.

Huawei ger sig också in på "prylarnas internet", eller internet of things, IoT, som branschen kallar det.

I går blev det också klart att Huawei köper brittiska utvecklingsbolaget Neul för uppskattningsvis 170 miljoner kronor. Neul har bland annat varit med och skapat den öppna standarden "Weightless wirelss WAN", som tagits fram speciellt för IoT-marknaden.

Mer om: Cisco Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt