Hjälpsamhet sprids på Twitter

2017-04-07 17:21

Bara någon timme efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm började människor erbjuda tak över huvudet och sällskap på Twitter via hashtaggen #openstockholm.

Jenny Nguyen twittrade ”Kan vi samla alla som öppnar upp sina hem i Stockholm under en hashtag?” och föreslog #openstockholm.

Sedan följde mängder av privatpersoner som erbjöd sovplats och tak över huvudet till människor som inte kunde komma hem på grund av inställda tåg. En del kryddade sina erbjudanden med löfte om kaffe, O’boy eller gin och tonic.

Signaturen FreakyLittlePrimate skrev ”I love my country. In a a time of fear and pain, people open their homes to strangers to give them a safe place.”

Även efter attacken på flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel i mars förra året var sociala medier till hjälp. Då uppmanades människor att använda sociala medier i stället för att ringa med mobiltelefoner för att undvika att överbelasta telefonnätet.

Efter terrorattacken i Paris 2015 användes olika nättjänster både för att underlätta för människor att hitta sovplats och av polisen i jakten på misstänkta.

Linda Nohrstedt

Debatt