Här lagar de datorn – i ugnen

2015-04-24 06:46  

Har datorn gett upp? Testa att ugnsbaka moderkortet i 200 grader. Högskolestudenterna Andreas Schennings och Klara Höglin testade metoden som gav datorn nytt liv.

Vad gör man om skärmen på datorn bara visar några enstaka röda streck mot en svart botten? Om garantitiden gått ut ligger återvinningsstationen och kärlet för elektronikskrot frestande nära. Men Andreas Schennings, teknolog på KTH, och Klara Höglin, student vid Stockholms universitet, gillar att laga saker. Så när skärmen på hennes dator strulat i en vecka och till sist gav upp gav de sig ut på nätet för att söka en lösning.

- Vi förstod att själva datorn fungerade, lamporna lyste och det märktes att hårddisken var i gång, säger Andreas Schennings som läser KTH-programmet för att bli både civilingenjör och lärare med inriktning på it.

En film på Youtube gav rådet att plocka ut moderkortet och lägga det på en plåt i en 200 grader varm ugn. Där skulle det sedan ugnsbakas i åtta till nio minuter.

De följde receptet och datorn blev som ny.

- Vad vi förstår var det lödningarna till grafikprocessorn som spruckit och gjort att den tappat kontakten med kretskortet. Genom att lodet smälte på nytt upprättades kontakten.

Att skaka liv i en dator genom att ugnsbakning låter kanske konstigt. Men det som vanliga dödliga tycker luktar aprilskämt tycks vara relativt välkänt i elektronikkretsar. På bloggar och elektronikforum nämns även ett annat trick att skaka liv i trasiga elektronikprylar; att använda en värmepistol för att smälta lodet på viktiga kontaktpunkter. Här framgår också att smältpunkten för lödtenn ligger mellan 145 till 180 grader.Följ Ny Teknik på Facebook.Har du några hemmatips på hur man ger sina prylar nytt liv? Lämna det gärna i artikelkommentarsfältet när nedanför.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Dator

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt