Här görs texten om till video – automatiskt

2014-10-22 12:34  

TEL AVIV. Israeliska Wibbitz gör om texten i en tidningsartikel till ett kort videoinslag, ungefär som på tv. Helt automatiskt.

BLOGG

Yotam Cohen önskade att han på ett enkelt sätt kunde få reda på de senaste nyheterna när han vaknade på morgonen. När har inte hittade någon bra tjänst skapade han en egen tillsammans med en kompis på universitetet.

Tjänsten, som liksom företaget heter Wibbitz, sammanfattar automatiskt en text och gör om den till en kort kommenterad video, ungefär som ett tv-inslag.

Bland de första att använda möjligheten är den engelskspråkiga tidningen Times of Israel.

Yotam Cohen visar på datorn hur det fungerar: Han går in på en artikel på tidningens hemsida. På bilden till artikeln finns en knapp. Han trycker på den och videon rullar igång.

- Vi ersätter inte text utan erbjuder bara ett alternativt och enkelt sätt att konsumera nyheter, säger han.

Omvandlingen från text till video tar fem sekunder och sker helt automatiskt. Wibbitz använder artificiell intelligens för att förstå innehållet i texten och göra en sammanfattning. Algoritmerna letar också efter personer, årtal, statistik och namn på platser och bygger upp videon med hjälp av bilder, filmer och grafik från nyhetsbyråer som företaget har avtal med. Till videon läser en dator upp texten med hjälp av syntetiskt tal.

Det går också att få sammanfattningen inläst av en verklig person, men det tar lite längre tid.

- Vi har ett nätverk av 30 personer som vi samarbetar med och som snabbt kan läsa in nya texter, säger Yotam Cohen.

Wibbitz klarar engelska, spanska och franska. Fler språk som japanska, portugisiska och tyska är på gång.

Företaget förhandlar med flera stora tidningar. Wibbitz räknar med att ta in pengar på korta reklamfilmer och de intäkterna delas med mediaföretagen.

Vem som helst kan ladda ner appen och få de senaste nyheterna i videoform från ett antal tidningar.

Yotam Cohen berättar att företaget vuxit till 16 anställda och att hans medgrundare just flyttat till New York för att öppna ett kontor där.

Wibbitz är bara ett av tusentals unga och innovativa företag i Israel som också kallas ”start-up nation” efter en bok med samma namn som kom ut 2009 som fått stor spridning.

En av förklaringarna till att så många unga företag startas just i Israel är att armén fungerar som skola för unga, tekniskt begåvade personer. Under militärtjänsten ägnar de upp till fem år med att utveckla teknik för den israeliska armén. Samtidigt bygger de upp ett viktigt nätverk.

Yotam Cohen säger att livet som entreprenör har stora likheter med det militära livet. Själv var han under sex år befälhavare på ett krigsfartyg innan han började på universitetet och efter det blev entreprenör.

- I båda fallen jobbar du i team, ofta under långa arbetsdagar och under stor osäkerhet. Det gäller att tro på att allt är möjligt, säger han.


Detta är ett av flera korta inlägg från Ny Tekniks besök i Israel den här veckan. Längre reportage kommer i kommande nummer av Ny Teknik.Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Mer om: Israel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt