Hackare stal bitcoin för 595 miljoner kronor

2017-12-08 07:40  
Hackare stal bitcoin värda över 500 miljoner kronor. Foto: IBL

En slovensk bitcoingrävare, Nicehash, uppskattas ha förlorat motsvarande 595 miljoner svenska kronor när bolagets betalsystem hackades.

Det påvisar ännu en gång de stora säkerhetsrisker som finns med en marknad av kryptovalutor som till stor del saknar översyn.

Nicehash är en marknadsplats som sammanför personer som är intresserade av att sälja sin datorkraft i utbyte mot bitcoin. Sedan 2011 har det skett närmare ett trettiotal attacker mot marknadsplatser som växlar och handlar med den digitala valutan.

Läs mer:

Läs mer: Storbritannien: Tvinga bitcoin-ägare att uppge identitet

En sådan kupp ledde 2014 till kollapsen av Mt. Gox, som innan dess var den största marknaden i världen för bitcoin. Totalt har mer än 980.000 bitcoin stulits från olika handelsplatser, till ett motsvarande värde av 124 miljarder kronor.

Hackattackerna har dock inte påverkat värdet på bitcoin som fortsätter att stiga. Kryptovalutan har precis nått en ny toppnotering – 15.000 dollar per bitcoin – och fortsätter att klättra stadigt uppåt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt