Google-tjänster låg nere i globalt teknikhaveri

2020-12-14 13:42  

På måndagen råkade flera populära Google-tjänster ut för stora driftstörningar. "Första gången Google drabbats på det här sättet", säger säkerhetsexperten Patrik Fältström.

Bland de drabbade tjänsterna finns Gmail, Youtube och Google Drive. Andra tjänster, som sök- och kartfunktionerna, tycks i huvudsak fungera.

Foto: Downdetector

Enligt sajten Down Detector påverkades fler än 12 000 Youtube-användare i olika länder, däribland USA, Storbritannien och Indien. Även i Sverige tycks problemen vara långtgående.

Strax innan klockan 14 började Googles olika tjänster att fungera igen.

Säkerhetsexperten: Unik händelse

Det är första gången som Google råkar ut för driftproblem av den här magnituden. Det som gör händelsen ovanlig är att så pass många av teknikjättens tjänster drabbades samtidigt, samt att det slog mot användare i hela världen. Det säger Patrik Fältström, teknik- och säkerhetsskyddschef hos Netnod.

- I det här fallet var Google-tjänsterna uppe igen efter 35 minuter, vilket visar på en tydlig professionalitet från Googles sida. Nu ska det bli intressant att läsa vad Google har att berätta om det som hänt.

Tror du att Google kommer att kunna vara transparent om orsakerna till problemen?

- Det tror jag. Att vara transparent är ett nyckelord i ett sådant här läge. Annars riskerar Google att förlora användarnas förtroende.

Orsaken till måndagens tekniska haveri är fortfarande okänd. Men enligt Patrik Fältström kan problemen vara kopplade till Googles autentiseringstjänster.

- En grej som kan vara orsaken är interna problem med backend-systemet som håller koll på användarnas lösenordsbyten. Det är extremt viktigt att den typen system är designade på så sätt att det går ner om det finns minst risk för att något blir fel internt. Jag brukar alltid säga att jag heller ser att en tjänst stängs av än att den råkar läcka känslig information.

Hur orolig bör man vara som Google-användare?

- Jag är inte den minsta orolig. En gång är ingen gång. Det viktiga nu är att se hur transparent Google är kring vad som har inträffat, säger Patrik Fältström.

Problem även hos Microsoft

Enligt sajten The Verge ska även smarta högtalare och andra uppkopplade enheter vara påverkade av teknikhaveriet hos Google. Det samma gäller tredjepartsappar och andra tjänster som förlitar sig på Googles backend-infrastruktur.

Även Microsoft hade problem med sin molnbaserade prenumerationstjänst Microsoft 365 under måndagen.

Strax efter klockan 16 skriver Microsoft Sverige i ett mejl till Ny Teknik att störningen - "som drabbat användare i vissa delar av Europa"- nu är åtgärdad.

Kalle Wiklund

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt