Google ska göra svenska naturen digital

2017-11-07 08:12  
Snart kanske du kan ta en tur på Vindelfjällen framför din dator. Foto: Henrik Montgomery / TT

Testat att via datorn vandra omkring i Paris eller i centrala New York? Nu ska det snart bli möjligt att även strosa i svampskogen eller på fjället via datorn.

Projektet sker i ett samarbete mellan Google Sverige, som lånar ut tio så kallade 360-kameror och står för den tekniska biten, och scouterna som gör jobbet ute i fält.

Platserna kan sedan besökas digitalt, och därmed också av alla med en dator och en internetuppkoppling, genom Googles kartfunktion Street View.

– Scouterna tycker att projektet känns superkul och vi har en lång lista på kårer som vill delta, säger Scouternas kommunikationschef Caroline Thunved till TT.

Läs mer:

Läs mer: Så döljer kändisarna sina bostäder för Google

Street View-funktionen har funnits i ett decennium men hittills har utbudet främst bestått av stadsmiljöer, något som projektet nu är med och ändrar på.

– Utifrån värderingen vi delar där Google pratar om ”teknik för alla” och vi pratar om ”världen för alla” har projektet vuxit fram. Scouternas stigar, smultronställen och lägerplatser från norr till söder kommer laddas upp. De lokala scoutkårerna bestämmer själva vilka platser de vill dokumentera och dela med sig av till världen, säger Caroline Thunved.

Arbetet med kartläggningen ska ske löpande under tolv månader för att alla årstider ska representeras.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt