Google kopplar videochatt till Gmail

2008-11-12 07:31  
Peter Parnes

Google slår ett slag mot Skype, Microsoft och Yahoo genom att lägga till videosamtal i sin chattjänst Google Talk. Tjänsten som är utvecklad i Sverige, är direkt kopplad till Googles eposttjänst Gmail.

Den nya videochatten i Gmail bygger på ett insticksprogram som installeras i webbläsaren, och tjänsten nås sedan direkt från eposttjänsten Gmail.

- Vi såg att ett separat klientprogram inte var vad våra användare ville ha, säger Peter Parnes, ansvarig för utvecklingen av den nya tjänsten, vilken i huvudsak skett i Sverige.

Utvecklad i Sverige
Bakgrunden är att Google köpte tekniken som videochatten bygger på från det svenska företaget Marratech i april 2007. Och grundare av Marratech, som säljer teknik för videokenferenser till företag, är Peter Parnes och Serge Lachapelle, nu produktchef för videochatten som i huvudsak utvecklats i Sverige.

Sedan några år finns röstchatten Google Talk, både integrerad i Gmail och som separat program för Windows.

Valde webbläsaren
Men när videofunktionen skulle läggas till ansåg alltså Google att kopplingen till Gmail i webbläsaren var att föredra, vilket också skiljer Googles videochatt från motsvarande funktion i exempelvis Skype.

Webbaserad videochatt blir samtidigt allt vanligare. Den första svenska videochatten lanserades av Bubblare.se i februari i år.

Användare av Gmail ser i webbläsaren vilka vänner som är tillgängliga för tillfället, och vilka som har webbkamera inkopplad.

På 50 språk
Tjänsten börjar fungera världen över under det närmaste dygnet på 50 språk. Den fungerar med alla vanliga webbläsare, på pc samt på Mac-datorer med Intel-processor.

Maximal upplösning i videochatten är 240 X 320 pixlar, fyra gånger lägre än Skype som kan klara upp till 640 X 480 pixlar. Båda stöder som mest 30 bilder per sekund.

I likhet med Skype använder Google ljudteknik från det svensk-amerikanska bolaget Gips.

Mats Lewan

Mer om: Google Marratech

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt