Glutenchip varnar för farlig mat

2004-05-10 08:22  
Kollar gluten

En biosensor som upptäckter de farliga beståndsdelar i mat som gör celiakier sjuka, glutenallergiker, presenteras på en mässa för analysinstrument idag. Åtta europeiska forskningsinstitut har deltagit i utvecklingen.

Håller koll på gluten
Sensorn är av engångstyp och är tänkt att användas av livsmedeltillverkare som vill kunna garantera att den mat de säljer verkligen är glutenfri.

Vid mässan Analytica kommer bland andra experter från Institutet för mikroteknik i Mainz att demonstrera den första anläggningen av en glutenanalysator som hittar de giftiga beståndsdelarna i gluten som celiakier sjuka.

Biosensorn har två elektroder. Den ena är en referenselektrod av silver/silverklorid och den andra består av speciell guldfilm täck med antikroppar som bara binder till de giftiga glutensubstanserna. Den ström som uppstår vid analys gör det möjligt att kvantifiera mängden gluten i ett livsmedelsprov.

Utvecklingen av glutensensorn ingår i EUs program Quality of Life. Förutom att användas som hjälpmedel i livsmedelsindustrin ska sensorn också hjälpa myndigheterna att hitta gemensam nivå inom EU för vilken mängd gluten ett livsmedel kan innehålla utan att skada celiakier.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt