Genombrott för svenskt supermaterial

2010-01-18 07:51  
Grafén i bikakemönster

Svenska forskare är ena hejare på att tillverka supermaterialet grafen - världens tunnaste material. Det visar en rykande färsk studie. Resultaten öppnar för möjligheten till svensk storskalig produktion.

Grafen består av ett enda lager kolatomer. Det är världens tunnaste material, med unika mekaniska och elektriska egenskaper.

I materialet pilar elektronerna fram 100 gånger snabbare än i kisel, något som fått kretstillverkare världen över att vädra morgonluft.

Frågan är bara om det går att tillverka så att det håller samma höga kvalitet som kisel.

Linköpingsmetoden håller
I en studie som gjorts av forskare vid Chalmers konstateras nu att den tillverkningsmetod som utvecklats vid Linköpings universitet klarar kvalitetsmålet.

- När ett material håller bra kvalitet kan man kalla det för en standard. Det finns för kisel och galliumarsenid, men det är svårt att få fram för nya material, säger Rositza Yakimova som leder forskargruppen vid Linköpings universitet.

För att få fram standarden så skapade Sergey Kubatin och hans kollegor vid Chalmers en grafenbaserad fälteffekttransistor.

Industriell produktion möjlig
Med transistorn som bas visade de att materialet som är perfekt över stora ytor - upp till 0,5 cm i diameter. Det är mycket i halvledarvärlden där det ofta handlar om materialytor på 100 till 500 mikrometer i diameter.

- Resultatet pekar mot att vår metod kan användas för industriell produktion av materialet. Vi hoppas att det på sikt ska gå att bygga upp en industri här i trakten, säger Mikael Syväjärvi som arbetar på utvecklingen av metoden.

Resultatet av studien publiceras i dagens nummer av Nature Nanotechnology.

Vid Chalmers högskola drogs ett större forskningsprojekt kring grafen igång år 2008 när högskolan beviljades 14 miljoner kronor av Stiftelsen för strategisk forskning. Målet är bland annat att skapa komponenter som arbetar i terahertzområdet ( tera = 1012).

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt