Gemensamma nordiska helikopterköpet sprack

2001-09-14 10:31  
Det blev inget helt samnordiskt helikopterköp. Danmark hoppar av och köper en annan typ, brittisk-italienska Augusta-Wetsland EH-101. Finland, Norge och Sverige däremot har enats om att köpa den sameuropeiska NH90. Finland köper 20 stycken NH90 och Norge 14 stycken. Sverige väntar ännu med besked om antalet, men behovet är i storleksordning 25-30 stycken.

Det fleråriga samarbetet för att få de fyra nordiska länderna att enas om en gemensam standardhelikopter och därmed sänka kostnaderna för alla har spruckit av två orsaker:

Danmark vill ha en helikopter med full ståhöjd i kabinen, Norge vill ha en lägre kabin så att helikoptern kan tas in i "garagen" på deras nya kustförsvarsfartyg.

Danmark har krävt tre motorer och extra lång räckvidd. EH-101 är den enda som motsvarar dessa krav. De övriga länderna har velat ha modernast möjliga helikopterteknik, den om finns i NH90. Den senare helikoptern har redan tidigare köpts av fyra Nato-länder: Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt