Fransk e-post bara på franska servrar

2014-02-21 09:49  

Fransk e-post ska inte ta vägen över USA utan gå via franska servrar. Det meddelade Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault på torsdagen.

Det var i samband med sitt tal om cyberkriminalitet och skyddet från utländska attacker som Ayrault tillkännagav det franska initiativet att behålla e-posttrafiken inom landet och inte ta vägen över USA.

- Vårat mål är att säkra skyddet för korrespondensen, en gammal republikansk princip som måste förnyas i den digitala världen, sa Ayrault.

Till att börja med ska de nya reglerna endast gälla internetleverantörer, men senare utökas till alla företag som erbjuder e-posttjänster. Det är oklart om han avser endast franska företag.

I sitt fortsatta tal underströk han vikten av att aktionen utökas till en gemensam europeisk linje. Det är endast genom EU som förutsättningarna finns för ett stark dataskydd för europeiska företag och privatpersoner, underströk Jean-Marc Ayrault.

Håkan Abrahamson

Mer om: Datasäkerhet NSA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt