Första fasväxlande minnet upptäckt i mobil

2010-12-03 13:07  
PCM upptäcktes när UBM Tech Insights tittade under skalet.

Flashminnets utmanare har för första gången upptäckts i en kommersiell produkt: ett fasminne från Samsung i en mobil.

Konsultföretaget UBM Tech Insights i Kanada säger sig ha hittat den första konsumentprodukten med ett fasväxlingsminne (PCM, phase change memory). Upptäckten gjordes i ett minne från Samsung. Vilken mobil det rör sig om avslöjas inte.

Samsung är ett av flera halvledarföretag som utvecklar den fasväxlande minnestekniken som länge har utpekats som ett alternativ till dagens flashminnen. Liksom flashtekniken behåller de sitt innehåll när strömmen bryts. Men de har flera fördelar, bland annat att de kan skrivas betydligt snabbare.

Det nyfunna minnet rymmer 512 megabit och sitter inkapslat i en flerchipsmodul. UBM säger sig ha hittat det med hjälp av kriminaltekniska metoder. Samtidigt kan upptäckten inte varit någon större överraskning, eftersom Samsung i våras presenterade planer på att leverera marknadens första flerchipsmodul med faxväxlingsminne för just mobiltelefoner.

I ett traditionellt minne lagras data med hjälp av elektroner. Ett fasväxlande minne har istället en legering som växlar mellan två faser med olika resistans: en amorf fas med hög resistans och en kristallin med låg resistans. Tekniken har flera namn förutom PCM, exempelvis PRAM och PCRAM. 

Charlotta von Schultz

Mer om: Flashminne PCM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt