Fler ska överleva hjärtstopp med app

2016-08-30 07:38  
Det ska bli enklare hitta till närmaste hjärtstartare med en ny app. Foto: Janerik Henriksson / TT

Fler liv kan räddas om man inom ett par minuter kan använda en hjärtstartare på personer som fått hjärtstopp.

Nu ska folk i närheten av den som drabbats av hjärtstopp kunna hitta närmaste hjärtstartare med hjälp av en app.

Sedan ett par år tillbaka har hjärt- lungräddningskunniga Stockholmare kunnat registrera sig i appen ”smslivräddare” och via SOS alarm få larm i telefonen, via appen, om ett hjärtstopp inträffat i närheten. I västra Götalandsregionen håller man på att upprätta ett register och ska starta i höst.

Nu ska forskarna bakom projektet börja använda sig av ett register som visar var hjärtstartarna finns någonstans. Detta för att den som befinner sig tillräckligt nära en hjärtstartare ska kunna meddelas detta och hämta den innan de rycker ut.

– Nu vill vi använda oss av de hjärtstartare som finns uppsatta lite överallt. Problemet är att de flesta inte har sinnesnärvaro nog att komma i håg var de finns när de väl händer något. De används bara i två procent av alla hjärtstopp, men när de används överlever sju av tio, i vanliga fall överlever en av tio, säger Mattias Ringh, hjärtläkare.

Läs mer:

Läs mer: Vi granskar hjärtstartarens innersta

Studien är tänkt att genomföras i Köpenhamn, Göteborg och Stockholm med start i höst.

I Sverige finns i dag ungefär 20 000 personer registrerade som sms-livräddare, cirka 16 000 i Stockholm och 4 000 i Göteborg.

2013 fattades ett beslut i region Skåne om att införa sms-livräddning även där, men än så länge har inget hänt.

– Det har varit på tapeten, men de har dragit i bromsen lite grann, säger Mattias Ringh.

En första studie som utvärderat konceptet visade att antalet patienter som fick hjärtlungräddning ökade med 30 procent. Enligt Mattias Ringh var studien dock inte tillräckligt omfattande för att visa om fler överlevde. Det hoppas man däremot kunna visa med nästa studie, med hjärtstartarna.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Hjärtstartare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt