Fel i databasen gjorde bankomater generösa

2017-02-07 14:36  

I förra veckan kunde Swedbank-kunder övertrassera sina konton och få ut mer pengar än de borde i bankomaten. Ryktet om de felande utbetalningarna spred sig – och överdrevs snabbt.

Bankomaternas oväntade frikostighet började med ett fel i en databas för korttransaktioner. Det hindrade kunder från att genomföra internetbetalningar med sina kort, och att ta ut pengar från bankomater. När Swedbanks tekniker åtgärdade felet fick det den oönskade konsekvensen att de som tog ut kontanter kunde få ut mer än de hade på sina konton.

– Under processen att rätta till felet var det under en tid möjligt att ta ut mer än kunderna hade på sina konton, men inte så mycket pengar som påståtts i vissa medier och på sociala medier, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.

Originalproblemet uppstod strax efter midnatt natten mot onsdagen. Mot kvällen hade ryktet spritt sig och många – i synnerhet i Göteborg och Malmö – försökte ta ut mer pengar än lovligt.

– Omkring klockan 21.30 stängde vi av möjligheten att ta ut pengar, säger Claes Warrén.

Läs mer:

Läs mer: Internt fel lät kunder plundra bankomater

Vid klockan 23 på onsdagskvällen var problemen åtgärdade och både betalningar och uttag fungerade igen.

– Vi hade identifierat felet relativt snabbt, men det tog längre tid att åtgärda än vi hoppats.

Det ursprungliga felet uppstod internt. Swedbank avvisar alla spekulationer om att det skulle röra sig om en hackerattack utifrån. Banken vill inte kommentera felet i detalj, men Claes Warrén säger att det är liten risk att det skulle upprepas igen.

För banken återstår nu arbetet med att få tillbaka pengarna. Claes Warrén tror inte att det kommer att bli några större problem. Rutiner för hur övertrasseringar ska skötas finns redan.

– Alla uttag är ju registrerade på kundernas konton. Det är ingen som har kunnat ta ut pengar som inte syns. De som övertrasserat kommer helt i linje med våra regler behöva betala tillbaka, säger han.

Swedbank vill inte kommentera hur mycket extra pengar som kunde tas ut, men Claes Warrén understryker att det rör sig om ”en rimlig beloppsgräns”.

Lär dig allt om historien

Bankomat-Tore-Vadling-394-ny-teknik.pngTeknikhistoria berättade 2011 om torsdagsmorgonen den 6 juli 1967 då det första uttaget i Sverige gjordes på Sparbanken i Uppsala. Direktör Tore Vadling fick agera premiäruttagare.

Tekniken bakom bankomaten var inte helt färdig till premiären, så en saldokontroll kunde inte göras. Uttagen begränsades därför till en början till ett per dygn.

I maj 1968 öppnades den första uppkopplade automaten i Malmö, och gränsen för hur många uttag som kunde göras lättade.

Tidningen Teknikhistoria görs av Ny Tekniks redaktion och Niklas Dahlin är redaktör. Teckna din prenumeration på teknikhistoria.com och lär dig mer om teknikhistorien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt