Experten: Säkra it-system ett måste

2016-03-23 10:39  
I en terrorattack som den i Bryssel är fungerande medier av stor vikt. Foto: Elyxandro Cegarra/NurPhoto/REX

Vid situationer som den i Bryssel är nyhetsförmedling extra viktig. Men finns ingen teknisk lösning som ensam kan skydda mot att svenska nyhetssajter slås ut .

Runt om i världen rapporterar media om gårdagens terrordåd i Bryssel där minst 34 människor mist livet och 200 skadats.

– Det här är viktig samhällsinformation. Tänk om de här terrorattackerna hade sammanfallit med överbelastningattackerna i lördags som slog ut sajterna för flera stora svenska medier, säger Per M Gustavsson, senior rådgivare på it-säkerhetsbolaget Combitech.

Med en bakgrund som utvecklare av säkra system för militären har han sedan 2012 i arbetat med it-säkerhet för offentliga system. Att de svenska mediesajterna slogs ut av en så pass teknisk enkel överbelastningsattack anser han är bekymmersamt.

– Jag tror att många inte riktigt förstått magnituden på det här. Vi vet inte vad som hände, om det var en enstaka händelse eller en test inför något annat som om det kombineras kan vara verkligt samhällsomstörtande.

Hur kan problemet lösas?

– Jag önskar att jag kunde säga det finns en produkt som löser det, men det kan jag inte. För att få verkligt robusta system krävs en mängd pusselbitar.

Dit hör samarbete mellan olika media så att man kan enas om var och hur informationen kan gå ut i fall några faller i från.

– Ensam är aldrig stark. Jag tror att media behöver gå samman som bransch. Om inte några kan publicera sitt material till följd av en attack så kan man se till att det åtminstone finns en sajt uppe där materialet kan publiceras. Även om det är hos konkurrenten. Och fungerar inte internet kan man gå över till marksänd tv eller radio.

Möjligheter att koppla över verksamheten till en annan server är en annan pusselbit.

– Den behöver inte ta över hela verksamheten utan bara se till att de viktigaste nyheterna alltid kommer fram. Det behöver inte gå lika snabbt, det kan räcka med en uppdatering var 30:e sekund.

Även utbildning är ett måste, menar Per Gustavsson.

– Man måste lära sig att hantera riskerna. Om någon verkligen vill kan de förstöra verksamheten. Då gäller det att det finns en back-up plan för hur nyheterna ska nå ut till medborgarna.

Att mediehusen har en anställd dedikerad för it-säkerhet; policy, sekretess och hur sådana här situationer ska hanteras är också viktigt.

– Vi kopplar upp vår verksamhet och tror att så ska allt fungera. Men internet erbjuder bara en möjlighet på samma sätt som en vanlig väg. Det innebär att mycket kan hända på vägen som man måste skydda sig mot.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt