Digitalisering

Experten: Så stor var Oslobomben

Bomben skapade en djup krater ner i ett underjordiskt garage. Pelarna som bär upp byggnaden fick endast små skador. Forsvarsbygg Futuras datorsimulering av bomben. Bild: Forsvarsbygg Futura Foto: Johan Cristian Tandberg / Scanpix
Bomben skapade en djup krater ner i ett underjordiskt garage. Pelarna som bär upp byggnaden fick endast små skador. Foto: Johan Cristian Tandberg / Scanpix

Det hade behövts en kraftigare bomb för att pelarna, som höll upp regeringsbyggnaden i Oslo, skulle ha gett vika. Det enligt den bombexpert som i dag vittnade i Breivik-rättegången. Bombens sprängkraft motsvarade 400 till 700 kilo TNT.

Publicerad

Norska medier översvämmas nu av bilder över explosionen i Oslos regeringskvarter. På NRKs hemsida finns ett bildspel som visar bilder från övervakningskameror vid själva explosionen, de efterföljande skadorna och analyser av explosionen som gjorts av bombexperter.

En av dem, civilingenjören Svein Olav Christensen, vittnade i dag om själva bomben och dess effekter i rätten. Enligt honom ska det garage som fanns under bilbomben inte ha haft någon betydelse för bombens effekt, rapproterar NRK. Bomben skapade en djup krater ner i ett underjordiskt garage.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här