Experten: Så stor var Oslobomben

2012-04-24 13:01  

Det hade behövts en kraftigare bomb för att pelarna, som höll upp regeringsbyggnaden i Oslo, skulle ha gett vika. Det enligt den bombexpert som i dag vittnade i Breivik-rättegången. Bombens sprängkraft motsvarade 400 till 700 kilo TNT.

Norska medier översvämmas nu av bilder över explosionen i Oslos regeringskvarter. På NRKs hemsida finns ett bildspel som visar bilder från övervakningskameror vid själva explosionen, de efterföljande skadorna och analyser av explosionen som gjorts av bombexperter.

En av dem, civilingenjören Svein Olav Christensen, vittnade i dag om själva bomben och dess effekter i rätten. Enligt honom ska det garage som fanns under bilbomben inte ha haft någon betydelse för bombens effekt, rapproterar NRK. Bomben skapade en djup krater ner i ett underjordiskt garage.

Svein Olav Christensen och experter vid försvaret har också beräknat storleken på bomben. För rätten förklarade han att detta gjorts bland annat med hjälp av att kartlägga trasiga fönster i området. Även storleken på eldkulan som bildades vid explosionen och som fångats av övervakningskameror hjälpte till att avslöja bombens storlek.

-Bilbomben hade sannolikt ett energiinnehåll motsvarande 400-700 kg TNT, sa Svein Olav Christensen i rätten enligt NRKs rapportering från rättsalen.

Han förklarade också att det hade behövts en betydligt kraftigare bomb för att byggnaden skulle rasa. Pelarna som bär upp huset fick endast små skador.

Vid sidan av datasimuleringar har experterna även byggt en kopia av bomben enligt den beskrivning av bomben som Anders Behring Breivik gett i förhör. Den rekonstruerade bomben sprängdes vid försvarets skjutfält i Rena och filmades från flera vinklar med både vanliga kameror och höghastighetskameror.

Även filmen från rekonstruktionen går att se en bit ner i artikeln från NRK.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt