Experten om nya AI-tjänsten: ”Jättestora konsekvenser” 

2022-07-26 14:03  

"Photo of a Swedish telecom innovation” är kommandot som genererade bilden här ovanför. Bakom bilden står Dall-E 2 från OpenAI – en tjänst som nu går att använda kommersiellt. Enligt Luleåprofessorn Peter Parnes kommer den att få stora konsekvenser för innehållsskapare.

Fotografer, grafiker, musiker och journalister – alla som skapar innehåll ligger i skottlinjen när system för artificiell intelligens blir allt bättre. Redan i april skrev Ny Tekniks Kalle Wiklund om Dall-E 2, men sedan i onsdags går bilderna som genereras även att använda kommersiellt – något som tidigare inte har varit möjligt. 

– Detta kommer att få jättestora konsekvenser för exempelvis nyhetsbranschen, där man idag använder mycket genrebilder och olika typer av stockfoton, säger Peter Parnes till Ny Teknik.

Peter Parnes, professor inom distribuerade datorsystem vid Luleå Tekniska Universitet. Foto: LTU

Har testat Dall-E 2

Peter Parnes är sedan 2010 professor vid Luleå tekniska universitet inom området distribuerade datorsystem. Han har även en bakgrund som grundare av bolaget Marratech, som senare köptes av Google

Han har testat att experimentera med bildgenereringstjänsten Dall-E 2, bland annat för att få fram bakgrunder till datorspel samt vanliga artiklar. 

– Dall-E 2 kommer visserligen inte att vara gratis, men är i alla fall billig. Priserna presenterades i förrgår och för 15 dollar kan du generera flera hundra bilder – bilder som i vanliga fall skulle kosta tusentals kronor att ta fram, säger Peter Parnes.

"Heavy Metal Fans" enligt Dall-E 2. Foto: Dall-E 2

Läs mer: Dall-E mini tar nätet med storm – men vad är det?

Copilot och GPT-3

Han har även använt andra AI-tjänster från OpenAi, såsom kodgenereringstjänsten Github Copilot samt textgenereringsverktyget GPT-3. 

– Alla dessa tjänster är väldigt tidsbesparande, men lyfter samtidigt frågan om vad som är plagiat. Jag arbetar ju inom akademin och där funderar vi på om vi ska tillåta studenterna att använda Copilot när de programmerar, GPT-3 när de skriver texter och Dall-E 2 när de behöver en illustration? Det finns inte alltid ett självklart ja eller nej på den frågan, säger han. 

Hur är det på det musikaliska området – kommer AI att även göra musikerna arbetslösa framöver? 

– Nja, det har gjorts experiment med musik och man kan säga att det både är lättare och svårare på samma gång. Inom det musikaliska området är det inte lika tydligt vad som är rätt och fel eftersom musiksmak är så personligt styrd, säger Peter Parnes.

 

Fotnot: Dall-E 2 finns tillgänglig som betaversion här, men har fortfarande en väntelista för de som vill använda den.  

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt