Expert: Globalt internetstrul visar hur sårbart internet är

2020-08-31 07:29  
Foto: Charles Krupa

Det tekniska problem som uppstod hos en av världens största teleoperatörer, amerikanska Century Link, har nu lösts, skriver företaget på Twitter. Men det inträffade visar tydligt hur sårbart internet är, enligt it-experten Siren Hofvander.

Problemet uppstod under söndagseftermiddagen och flera medier rapporterade om internetproblem världen över – även i Sverige. Century Link är ett av världens största telebolag och säljer kapacitet vidare till andra operatörer.

– Det här visar på hur sårbart internet faktiskt är, säger Siren Hofvander, it-säkerhetsexpert.

Och även om Century Link är relativt okänt i Sverige påverkades svenska sajter. Detta beroende på att företaget Cloudflare använder sig av Century Link som operatör och därmed drabbas av dess tekniska problem.

Läs mer: Analys: ”Den artificiella intelligensen GPT-3 gör mig kallsvettig”

– Man kan säga att på samma sätt som jag kanske har Comhem som operatör, så har Cloudflare Century Link som operatör, säger Siren Hofvander.

Cloudflare erbjuder en slags sköld framför hemsidor från olika typer av attacker på nätet. Ligger operatören nere, får Cloudflare problem. Och får Cloudflare problem får hemsidan som företaget ska skydda också problem. För samtidigt som Cloudflare ska skydda hemsidor, är företaget också viktig för infrastrukturen för ett stort antal hemsidor världen över. När Cloudflare ligger nere kommer sidorna som använder sig av företagets tjänster automatiskt också att ligga nere.

– Cloudflare är en av de största aktörerna i världen. Och sårbarheten i internet är att det är så få liknande aktörer i världen. Så när ett av företagen ligger nere får stora delar av internet problem, säger Siren Hofvander.

Mer om: Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt