EU vill införa robotlagstiftning

2017-01-13 10:26  
Dagens lagar är inte anpassade till ett samhälle med robotar, anser EU-parlamentet. Foto: Avatar Mind

Dagens lagar är inte anpassade till ett samhälle med självkörande bilar och robotar som ”tänker” och är smartare än människan. EU-parlamentet tar nu ett första steg mot en robotlagstiftning.

– Vi står inför en samhällsekonomisk revolution, som kan förändra ekonomin lika mycket som ångmaskinen gjorde på sin tid. Det är helt uppenbart att den lagstiftning som var tillräcklig för 1900-talet, den kommer inte att räcka till nu när vi får den här robotutvecklingen, säger EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

I ett och ett halvt år har en arbetsgrupp analyserat frågor om robotar och artificiell intelligens (AI). Vems är exempelvis ansvaret om en robot är inblandad i en olycka och det är robotens fel? Vem betalar skadeståndet eller försäkringspengarna? Och vilka risker finns om forskare och företag utvecklar självlärande maskiner som blir mer intelligenta än sina skapare? Något som kan låta som science fiction, men kan bli verklighet om en inte alltför avlägsen framtid.

– Det vore katastrofalt dumt att inte tänka till innan, säger Max Andersson.

Läs mer:

Läs mer: Oklart vem som ansvarar när bilen kör själv

På torsdagen röstade EU-parlamentets rättsliga utskott med stor majoritet för att uppmana EU-kommissionen att gå vidare med robotlagstiftning på en rad områden. I februari ska hela parlamentet ta ställning i frågan.

Det hela är ett eget initiativ från EU-parlamentets sida, och sådana har en tendens att hamna i någon skrivbordslåda hos EU-kommissionen utan vidare åtgärd. Men i det här fallet har kommissionens medarbetare varit delaktiga i processen och följt arbetsgruppens arbete.

EU-parlamentarikerna anser att det är särskilt angeläget att EU-kommissionen tar tag i frågan om självkörande bilar. De förespråkar en försäkringsmodell så att trafikoffer slipper långa och osäkra rättsprocesser.

Läs mer:

Läs mer: Har du de här jobben får du se upp för AI

Redan finns exempelvis schackdatorer, industrirobotar och chattrobotar som svarar på mobilanvändares frågor, men de har alla det gemensamt att de är bra på en avgränsad specifik uppgift.

Riskerna som en del ser med AI handlar framför allt om vad som händer om forskarna lyckas utveckla maskiner som lär av sina erfarenheter och snabbt blir smartare och smartare. Forskare som Stephen Hawking hävdar att det både skulle kunna bli mänsklighetens största framgång – och undergång.

Mer om: AI EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt