Ericssons nya it-chef: "Jag är bara så glad"

2009-05-28 13:01  
Eva Listi

Eva Listi är Ericssons nya it-chef. Hon började som biolog och kemist, men blev i stället it-veteran. Nu ansvarar hon för en total omgörning av Ericssons interna nät, servrar och it-resurser.

- Jag är bara oerhört glad över att ha fått det här förtroendet, att få vara it-ansvarig på ett telekomföretag. Jag har en passion, det finns så mycket att göra, och det var bland annat därför jag ville komma till Ericsson.

Men det var inte hennes inriktning från början.

- Jag var inställd på att forska, men i stället blev det it väldigt snabbt. Det har varit mycket uppbyggnad av infrastruktur, utveckling och stort ansvar.

Efter 23 år inom fältet är hon rutinerad när det gäller datorsystem på mycket stora företag. Hon har bland annat drivit it-utvecklingen på Astra Zeneca och Pfitzer, multinationella bolag med tiotusentals anställda.

Ericsson knep henne till rollen som it-strateg 2006. På den nya rollen, som högsta chef, ser hon uteslutande positivt.

- Jag tycker inte det finns några direkta svårigheter. Det gäller att nå de höga, ambitiösa målen vi satt på Ericsson, som kräver stora förändringar. Stora globala företag har i viss mån likartade behov. Jag känner mig väldigt trygg bland de här stora, forskningsintensiva företagen.

Hon tycker sig inte ha mött något motstånd som kvinna i en bransch som domineras av män.

- Själv har jag inte haft annat än stort stöd hela tiden. Men vi har inte jättemånga kvinnor i chefspositioner, varken hos Ericsson eller på andra företag.

Den strategi hon driver hos Ericsson går ut på att modernisera. Det handlar om virtualisering, att göra resurser oberoende av geografiska platser, och om ”unified computing”, att kunna lösa fler uppgifter med en och samma infrastruktur.

- It är mer än att affärssystem och nätverk ska fungera. Det handlar också om att Ericssons affärsområde inom multimedia ska kunna utvecklas. Vi byter ut hårdvara och ser samtidigt över hur vi kan få större effekt ur våra servrar. Det berör hela Ericsson, även forskning och utveckling.

Som en konsekvens får Ericsson möjlighet att bli mer miljövänligt.

- Vi har ställt stora krav på våra leverantörer. Att modernisera it innebär att se över hela verksamheten, även när vi utvecklar system. Ett exempel är vår stora satsning på videokonferenser inom företaget, för att minska resandet.

- It är en del av telekomsfären, och det här ansvaret är en fantastisk möjlighet för mig.

Niklas Dahlin

Mer om: FoU Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt