Ericsson och Google i stort 5g-samarbete

2021-06-29 15:00  

Kan Google Clouds beräkningskraft och Ericssons 5g-portfölj vara det som tar digitaliseringen till nya nivåer? Det hoppas i alla fall de båda techbolagen, som nu slår sina påsar ihop.

Utrullningen av 5g har fler än en gång beskrivits som en kapplöpning, och i sådana kan det ju vara bra att få lite draghjälp. Vem som drar vem i samarbetet mellan Ericsson och Google Cloud förtäljer dock inte det första pressmeddelandet från bolagen. 

Vad som däremot står klart är att samarbetet ska generera lösningar till leverantörer av kommunikationstjänster samt företag med behov av egde-teknik, alltså beräkningskraft i mobilnätet eller i direkt anslutning till verksamheten. Som exempel nämns sektorer som handel, tillverkningsindustri, media och underhållning.

Läs mer: Varför ska man vara exalterad över edge computing?

Pilotprojekt på gång med italiensk operatör

Googles molnplattform Anthos har redan börjat integreras med Ericssons nätverksfunktioner. Detta har bland annat gett resultat i form av ett pilotprojekt tillsammans med den italienska teleoperatören TIM. Där används kombinationen av 5g och molntekniken i bil- och transportsektorn samt i tillverkningsindustrin.

Läs mer: 5g gör hamnarbetare till kontorsjobbare

"Stolta över att samarbeta med Ericsson"

 – Vi är glada över vårt partnerskap med Google Cloud, för att engagera våra kunder och utnyttja våra kombinerade möjligheter för att lösa verkliga affärsutmaningar till nytta för konsumenter, företag och samhället i stort, säger Ericssons Nordamerikachef Niklas Heuveldop i ett pressmeddelande. 

– Organisationer har en enorm möjlighet att digitalt omvandla sina företag med 5g- och molnfunktioner som artificiell intelligens och maskininlärning. Vi är stolta över att samarbeta med Ericsson för att hjälpa till att bygga en grund för detta, säger Thomas Kurian, vd för Google Cloud, i ett pressmeddelande. 

Henning Eklund

Mer om: 5g Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt