Endast Google talar ut om Kina-attack

2010-01-14 08:31  

Två dagar efter att Google berättat om en Kinabaserad attack mot företaget, tycks inget annat företag öppet säga sig också varit mål för attacken. Google kan komma att lämna den kinesiska marknaden.

Det var på tisdagen somGoogle berättade om attackensom skett i mitten av december. Enligt Google skulle även ett tjugotal andra företag varit mål för attacken som riktats mot Gmail-konton tillhörande människorättsaktivister.

Google uppger att ingen utomstående lyckades komma åt innehåll i eposten, utan bara kontoinformation för två konton.

Google pekar inte direkt ut Kinas regering som ansvarig för attacken, men säkerhetsexperter pekar på fakta kring ip-nummer med mera som stämmer överens med tidigare attacker kopplade till kinesiska myndigheter.

Som en konsekvens av attacken har Google beslutat att sluta censurera sökresultat i Kina – en censur som kinesiska myndigheter kräver – även om det på sikt gör att Google tvingas lämna den kinesiska marknaden.

Kort efter Googles meddelande gickAdobe ut med informationom en attack mot företaget, men pekade inte ut Kina.

Flera andra företag inom it, teknik och media – bland annat Yahoo, Symantec, och Dow Chemical – har nämnts som drabbade av attacken, men inget av dessa företag har öppet medgett att de också attackerats.

Nyhetstjänsten Cnet News skriver att Googles verksamhet i Kina utgör ungefär två procent av omsättningen och att ett beslut att lämna Kina skulle minska omsättningen med 400 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,8 miljarder kronor.

Mats Lewan

Mer om: Attack Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt