Efter floppen: Nu släpps Windows 10

2015-07-29 15:09  
Microsofts vd Satya Nadella demonstrerar Windows 10. Foto: TT

Nu släpps Windows 10, den sista renodlade versionen av operativsystemet som Microsoft lanserar. Bland många användare kan det finnas en tvekan att byta system efter floppen med Windows 8.

Microsoft lovar i vanlig ordning att detta är den bästa versionen av Windows hittills, men så hette det även när Windows 8 släpptes, ett kraftigt omgjort operativsystem som blev en flopp.

Nu vill Microsoft att vi ska glömma Windows 8 och i stället se den nya versionen som en efterträdare till framgångsrika Windows 7. Det gäller att övertyga användare som sitter kvar med Windows 7 och inte ser någon anledning att uppgradera.

Den mest uppenbara nyheten är att startknappen är tillbaka, men med ett nytt utseende. Startmenyn innehåller både klassiska Windowsprogram och moderna appar.

– Windows 8 blev ju sådär, det var lite för stor skillnad i framför allt gränssnittet, startknappen var borta och folk kände inte igen sig över huvud taget, det blev ett lite för stort glapp. Man kan säga att Windows 10 är litegrann en återgång till det gamla gränssnittet, säger Henrik Elmsjö, journalist på tidningen Techworld.

– De som kommer från Windows 7 och hoppade över Windows 8 kommer att känna igen sig mycket bättre. Windows 7 kommer inte kunna leva så väldigt länge till och då måste Windows 10 bli en naturlig efterföljare.

Windows 10 blir den sista renodlade versionen av operativsystemet. I fortsättningen kommer Windows fortlöpande att uppgradera sig självt.

– Man installerar det här operativsystemet en gång och sedan puttrar det bara på och uppdaterar sig självt och får kanske lite nya versionsnummer.

Elmsjö tycker att man ska uppgradera till Windows 10. Däremot kan man avvakta lite med att göra det.

– Man skulle möjligen kunna vänta några veckor för att ha chansen att höra vad det allmänna intrycket är. Men man kan inte sitta med det gamla hur länge som helst heller, det här är ju vägen framåt.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Windows 10

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt