Drönare fångar in modellen av slottet

2014-04-24 05:30  

Linköpingsföretaget Spotscale bygger detaljerade 3d-modeller av byggnader och landskap. Bilderna tas med hjälp av små, obemannade helikoptrar. Bland kunderna finns redan flera bygg- och fastighetsföretag.

Den verklighetstrogna modellen av Örebro slott som Ludvig Emgård håller i handen har till och med snö på taket. Den är utskriven i en 3d-skrivare efter en ritning gjord med Spotscales teknik.

– Vår vision är att vara bäst i världen på att återskapa byggnader och hela kvarter, säger han.

Företaget använder obemannade helikoptrar för att fotografera en miljö in i minsta detalj. ­Bilderna sys ihop till en fotorealistisk 3d-modell som man kan vrida och vända på i datorn eller läsplattan.

Modellen går sedan att få utskriven i färg i en 3d-skrivare. Priset ligger dock på 30?000 kronor och uppåt för inskanning, modellering och utskrift.

– I dag är det en tjänst för slottsägare, men i framtiden något för var mans sommarstuga, säger Ludvig Emgård.

Han var tidigare produktchef för 3d-kartbolaget C3 Technologies som såldes för miljardbelopp i en hemlighetsfull affär där Apple pekats ut som köparen. För ett år sedan grundade han Spotscale med idén om att skapa verklighetstrogna modeller av miljöer på ett sätt som inte är möjligt med dagens tjänster som Google Street View eller satellitbilder.

Med obemannade  helikoptrar går det att komma nära byggnaderna och fota minsta skrymsle och vrå.

Han berättar att företaget har en liten flotta av drönare och ett nätverk av erfarna piloter för att samla in data och bilder för modellerna.

Slott och sommarstugor i all ära, men det är bland fastighets­utvecklare, stadsplanerare och byggföretag som Ludvig Emgård ser en större potential.

– Där har vi redan ett 15-tal kunder som använder våra modeller för byggplanering.

Företaget har precis lanserat ett nytt webbaserat verktyg där det är enkelt att placera ut nya byggnader i modellen.

Verktyget har testats både av byggföretaget Peab och fastighetsbolaget Diligentia.

– Vi kan fort få en bild av hur mycket utrymme de nya byggnaderna kommer att behöva, säger Andreas Flyborg, projektchef på Diligentia.

Flera film- och spelbolag är också intresserade av tekniken, enligt Ludvig Emgård. Filmbolagen kan till exempel använda modellen för att planera var kameror och skådespelare ska placeras på en inspelningsplats.

Nystartat teknikföretag

Spotscale

Grundat: 2013.

Ort: Linköping.

Anställda: 7.

Huvudägare: Grundaren.

Tillstånd krävs för obemannat flyg

  • För all kommersiell flygning med obemannade luftfartyg krävs tillstånd från Transportstyrelsen. För närvarande har 226 personer och företag ett sådant tillstånd. Villkor för att få flyga är då bland annat att piloten alltid ska kunna se farkosten.
  • För att flyga utom synhåll krävs särskilt tillstånd.
  • I USA underkände nyligen en domare den amerikanska ­luftfartsmyndigheten FAA:s förbud mot kommersiell trafik med ­drönare. Beslutet är överklagat av FAA.

Marie Alpman

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt