Domstolar brister i it-kunskap

2016-05-04 15:37  

Domare med bristande it-kunskap och omfattande digitalt bevismaterial ger tekniker för stort inflytande i rättegångar. Det är slutsatsen av en ny avhandling.

Trots att digitala bevis är ett stående inslag i de mål som tas upp i landets domstolar råder fortfarande stor osäkerhet kring hur de ska hanteras och bedömas. Det har Jonas Ekfeldt vid juridiska institutionen på Stockholms universitet kommit fram till.

Enligt hans avhandling råder begreppsförvirring kring it-relaterade bevis. Därmed finns en risk att domare värderar bevis fel.

– En så grundläggande sak som en gemensam begreppsapparat saknas. Ibland betyder olika ord olika saker för jurister och tekniker, säger Jonas Ekfeldt.

Särskilt problematiskt blir det när tekniska experter gör motstridiga tolkningar under en rättegång.

– Då är det väldigt relevant att du som domare kan värdera och förstå utsagornas innebörd, säger Jonas Ekfeldt.

Hans avhandling visar inte hur vanligt det här problemet är.

– Men jag har sett att det finns en stor oro bland domare att man kanske inte förmår att värdera bevisningen på rätt sätt, säger Jonas Ekfeldt.

It-bevisningen har också en tendens att bli mycket omfattande med dokument, mejlkonversationer och utskrivna chatt-loggar. Risken är då att rätten försöker hitta genvägar.

– Och jag tycker mig se en oroande tendens att domstolen gör urval och vältrar över bevisvärderingen på vittnen, säger Jonas Ekfeldt.

Vittnen i de här målen är ofta polisens utredare och andra it-forensiker.

– De får ett alltför stort inflytande i förhållande till vad ett vittne ska ha. Ett vittne ska återge vad vittnet har sett eller hört. Men när vittnet får börja göra urval ur en viss bevismängd gör ju vittnet också domarens arbete, säger han.

– Många gånger upplever man att man är utlämnad till teknikerna. Det finns risker att den som ska döma övervärderar utsagorna eller tillmäter utsagorna ett alltför lågt värde, säger han.

Digital Teknik

Det här är en artikel från Digital Teknik, prenumerera på den här.

Begreppsförvirring i landets domstolar

Jonas Ekfeldts avhandling heter ”Om informationstekniskt bevis”. Enligt denna råder det begreppsförvirring när det när det gäller it-relaterade bevis i landets domstolar. Bristande it-kunskap och omfattande digitalt bevismaterial gör också att domarna i alltför stor utsträckning litar på tekniska experter. Av avhandlingen framgår inte hur vanligt problemet är, men Jonas Ekfeldt märker en stor oro bland domare att de kanske inte förmår att värdera bevisningen på rätt sätt

Jonas Ryberg

Mer om: bevis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt