Dom ger Mapillary rätt ta bilder som Google

2015-03-27 08:44  

En dom ger Malmöbolaget Mapillary, som var med på Ny Tekniks 33-lista 2014, tillstånd att ta bilder på publika platser. Mapillary utvecklar en tjänst som liknar Googles gatuvy, men användarna tar bilderna.

Mapillary hade först fått avslag för fotograferingen av Länsstyrelsen, med hänvisning till kameraövervakningslagen, men i en färsk dom ger nu Förvaltningsrätten Mapillary rätt.

Företagets utvecklar en oberoende tjänst med målet att ha bilder av alla platser på jorden, främst längs vägar och stråk där människor rör sig. Men i stället för att göra som Google, använda egna bilar eller egen utrustning för att ta bilderna, förlitar sig Mapillary på användarna.

Genom att ladda ner en app från Mapillary kan användarna ta bilder automatiskt medan de åker bil eller cyklar. Bilderna laddas upp till Mapillary där de analyseras och placeras in på rätt plats, sammanfogade med andra bilder.

När Mapillary vände sig till Länsstyrelsen för att höra om appen var tillåten bad Länsstyrelsen om en formell ansökan. Och så småningom blev det avslag.

- Det var ett konstigt svar från Länsstyrelsen. Det verkade som de hade klippt och klistrat från olika texter, säger Jan Erik Solem, grundare och vd för Mapillary.

Enligt kameraövervakningslagen krävs tillstånd så fort en kamera inte kan manövreras direkt med händerna. Och därför krävs enligt Länsstyrelsen tillstånd om den är monterad i en hållare på en cykel eller i en bil.

Dock är det inte något problem att få sådant tillstånd om man på uppdrag av exempelvis kommun kör runt och fotograferar med kameror monterade på en bil, som Google gör. Sådana tillstånd delas regelbundet ut.

- Det hade vi fått tillstånd för direkt, säger Jan Erik Solem.

Exakt var skillnaden består i vet han inte.

Mapillary överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som nu gett bolaget rätt.

Hittills har Mapillary med användarnas hjälp tagit bilder från omkring 300 000 kilometer väg, och räknar med att ha nått en miljon kilometer efter sommaren, med nuvarande takt. Det kan jämföras med Google som har bilder från 11 miljoner kilometer.

- Det ger en god andraplats globalt sett, och då är det ingen som tvivlar på att det fungerar, säger Jan Erik Solem.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mats Lewan

Mer om: Google Mapillary

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt