Doftmobilen får premiär

2008-04-08 09:07  
Mobilen och doftapparaten presenterad på NTTs webbplats.

Den här veckan är det premiär för mobilen som framkallar behagliga dofter. Japanska NTT testar en mobil som med infrarödteknik aktiverar en doftburk fylld med basdofter.

Från och med torsdag 10 april och tio dagar framöver ska en testgrupp i Japan prova de speciella mobilerna och doftutrustningen.

Doftburken laddas med ett antal basdofter, från vilka man sedan kan blanda ihop önskade dofter efter recept som tas fram från en webbplats som kan nås från mobilen.

Samtidigt som doften aktiveras laddar mobilen in bilder och musik som anses passa ihop med den komponerade doften.

De olika doftrecepten presenteras på en doftlista, liknande en spellista för musik, som kan delas med vänner och likasinnade.

Dessutom ska några exemplar av en internetansluten kontrollutrustning testas. Den gör det exempelvis möjligt att aktivera doftapparaten strax innan en person kommer hem.

Efter en testperiod på tio dagar ska telefonbolaget NTT intervjua testpersonerna. Man har också inviterat externa leverantörer att komma med förslag på medverkan i kommande doftprojekt.

Det kan gälla ringsignaler, musik eller horoskop i kombination med dofterna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt