Delade meningar om botnät låg bakom hatstorm

2018-07-06 14:00  
Blev Jimmy Durmaz utsatt för ett botnät eller inte? Olika uppfattningar råder. Foto: Gregorio Borgia/TT

Var de hatfulla kommentarerna mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz genererade av ett botnät? Det råder minst sagt delade meningar om saken.

Jimmy Durmaz orsakade en frispark i slutminuterna av Sveriges VM-match mot Tyskland den 23 juni. Tyskarna gjorde 2-1 på frisparken och Sverige förlorade matchen. Kort därefter började hatiska och rasistiska kommentarer välla in på Jimmy Durmaz Instagramkonto, vilket i sin tur ledde till protestaktioner under hashtaggen #BackaDurmaz.

Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet, menade i en TT-intervju att det inte handlade om en hatstorm. Så pass många av kommentarerna togs bort så pass organiserat att det är osannolikt att det gjordes av enskilda personer, var hans bedömning efter att med ett program ha gått igenom de 39.000 kommentarerna som fanns kvar, och analyserat hur de uppskattningsvis 800–1.000 kommentarerna som försvann raderades.

Typiskt för ett botnät

Förfarandet var i stället typiskt för ett botnät, var hans bedömning.

– Någon person eller organisation tycker att det finns en chans att sprida intrycket av att Sverige är rasistiskt. Så man har gått in och hatat – och så fort stormen fått fart och innan någon hunnit analysera det har man gått ut igen, sa han till TT och riktade skarp kritik mot medier som okritiskt rapporterat om en hatstorm utan att ha gjort egna analyser av kommentarerna.

”Bevisbördan ligger ju på Ödling”

Sociala medier-experten Hampus Brynolf gick däremot till motattack i Dagens Nyheter under torsdagen. Han tycker inte att det är ”sannolikt” att ett botnät ligger bakom.

– Bevisbördan ligger ju på Ödling i det här fallet, om han påstår det. Om du hör hovar utanför ditt fönster är det med största sannolikhet ingen zebra. I det här fallet är ju den mest sannolika förklaringen att det just rör sig om kommentarer från vanliga personer. Sen kan det ju ibland röra sig om en zebra, men då måste vi ju se bevis för det. Och det gör vi inte i det här fallet, sa Hampus Brynolf.

Också DN analyserade kommentarerna, den 27 juni. Få av kommentarerna som då fanns kvar var ”uttalat rasistiska, om än hatiska. Flera handlar dock specifikt om Durmaz utseende eller bakgrund. Det finns dock lite som tyder på att kontona som skrivit de hatiska kommentarerna tillhör andra än vanliga svenska barn och ungdomar”, menar DN.

Botnät

Ett botnät (eller botnet) är ett antal datorer eller andra enheter som infekterats av virus eller trojanska hästar. Dessa kan i sin tur styras att utföra saker synkroniserat, till exempel skriva kommentarer.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt