Datahall för Bitcoin kan bli större än Facebooks

2014-02-06 12:07  

– Det är inte omöjligt att vi kommer att vara mycket större än Facebook. <br/>Det säger Andreas Kennemar, medgrundare till svenska KNC Miner som nu bygger en datahall i Norrland för Bitcointillverkning.

KNC Miner utvecklar hårdvara som är skräddarsydd för att göra de beräkningar som krävs för att skapa nya Bitcoin (se fakta nedan). Men nu tar företaget ett nytt steg och bygger en datahall i Boden som ska användas för Bitcointillverkning, eller så kallad "mining".

Bakgrunden är att KNC Miner utvecklar sin kommande modell, Neptunus, med planerad leverans under första halvåret i år. Modellen, som i senaste utförande kostar 10 000 dollar, är redan slutsåld genom att kunder har lagt förhandsorder.

Eftersom svårigheten att tillverka Bitcoin ständigt ökar är det viktigt för kunderna att få sin hårdvara i tid, och för att gardera sig mot eventuella förseningar bygger KNC Miner en datahall med samma typ av hårdvara. Om leveranstiden inte kan hållas kommer företaget att erbjuda kunderna motsvarande beräkningskraft i datahallen, utan kostnad.

Om leveranstiderna däremot kan hållas, kan hallen användas för att erbjuda andra kunder Bitcointillverkning som tjänst.

– Vi ser att framtiden går åt det hållet. Maskinerna är väldigt strömintensiva, så för att folk ska kunna köpa och använda dem krävs att det finns tillräckligt med el-kapacitet. Hushåll har begränsad kapacitet, men det kan en större anläggning erbjuda, förklarar Andreas Kennemar.

Företagets nuvarande modell som kallas Jupiter har en effektförbrukning på omkring en kilowatt, och klarar i dagsläget att tillverka omkring 0,01 eller 0,02 Bitcoin per dag, motsvarande mellan 50 och 100 kronor med aktuell kurs på 850 dollar för en Bitcoin.

Vilken kapacitet datahallen får är inte klart, men Andreas Kennemar gör en jämförelse med Facebooks datahall i Luleå som har en maximal effektförbrukning på omkring 100 megawatt.

– Om Bitcoin fortsätter att växa och kunderna fortfarande ser en vinst, är det inte omöjligt att vi kommer att bli mycket större än Facebook, säger han.

– Det är bra att det är grön energi. Det är annars ett dilemma när man förbrukar mycket el. Energin kommer från älvarna och ger ingen miljöbelastning, tillägger Andreas Kennemar.

Hårdvaran till hallen är den som utvecklats för Jupiter. Försäljningen av den modellen avbryts nu. Tanken var annars att försäljningen skulle fortsätta efter ett stopp på tre månader som KNC Miner tog beslut om för att låta befintliga kunder få tillverka Bitcoin i lugn och ro, utan för mycket ny konkurrens.

Villkoret för uppehållet var att konkurrenter inte släppte nya produkter under tiden.

Med samma resonemang lovar KNC Miner på sin webbsajt att inte tillverka Bitcoin med mer än fem procent av den kapacitet företaget säljer.

Hårdvaran i Jupiter och Neptunus består av så kallade asicar, med 28 respektive 20 nanometers linjebredd i halvledarna.

Bitcoin

Bitcoin är en decentraliserad digital valuta.

Den kontrolleras inte av någon central myndighet eller organisation utan definieras av ett nätverk.

Den första specifikationen av valutan publicerades år 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Samma år skapades Bitcoin-nätverket och efter en trög start växte intresset snabbt.

Nya Bitcoin ges ut genom speciella beräkningar som successivt blir allt svårare.

Mängden nya Bitcoin halveras ungefär vart fjärde år och runt år 2140 nås maxtaket som är satt till 21 miljoner Bitcoin.

I början av september 2012 fanns närmare 12 miljoner Bitcoin i omlopp, motsvarande ett värde på 10,4 miljarder kronor. Varje dygn görs drygt 50 000 betalningar med valutan.

Mats Lewan

Mer om: Facebook Bitcoin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt