Därför var Dannys dans under Melodifestivalen suddig

2021-02-10 14:02  

Tyckte du att Danny Saucedo var lite suddig på SVT Play när han framförde ”Dandi dansa” på Melodifestivalen i lördags? Då är du inte ensam – förklaringen ligger bland annat i bildkomprimeringen och antal bildrutor som visas per sekund.

Det är olika kvalitet på tv-produktioner som sänds via SVT:s reguljära kanaler jämfört med de som sänds via SVT Play. Den största skillnaden mellan ”vanliga” SVT och SVT Play är antal bildrutor som visas per sekund. Reguljärsändningarna har 50 bildrutor per sekund medan SVT Play bara har 25. Båda har dock samma upplösning, 720p. 

På tv-språk innebär 720p en upplösning på 1280x720 pixlar, alltså totalt 0,9 megapixlar. Trots att den upplösningen är sämre än en dålig webbkamera kallas formatet för HD, ”high definition”. Men upplösningen är bara en del i förklaringen till kvalitetsskillnaden mellan SVT Play och SVT:s vanliga sändningar.

Läs mer: 8k, mikro-led och moduler – här är framtidens tv-teknik

­– Det blir även skillnad i bildkvalitet, för vad det gäller teknik är det två helt olika typer av distribution och kodningsplattform vilka ger lite olika resultat, säger Daniel Ekelöf, SVT:s chef för distribution och cybersäkerhet. 

Han säger att det inte var ovanligt hög komprimering på Melodifestivalens första deltävling. I praktiken innebär det en bithastighet på 2,7 Mbps, vilket erhålls med hjälp av en kodare i formatet AVC (H.264). För SVT:s video-on-demand-produktioner så används HEVC (H.265) och en något högre bithastighet, nämligen 3,1 Mbps. För reguljära sändningar används AVC (H.264) men med en bithastighet som varierar mellan 1 och 12 Mbps.

Olika kodning för olika genrer

SVT Play använder sig av genrebaserad kodning, och Melodifestivalen ligger i livekategorin. Utöver det finns genrer såsom drama, animerat, nyheter och några fler. Högsta kvaliteten ges i dramakategorin där i princip allt nytt produceras i 1080p, alltså 1920x1080 pixlar – även kallat full HD.

Läs mer: Långt kvar till svenska play-tjänster i 4k

Frågan är då om det är bitraten, upplösningen eller komprimeringen som gjorde Danny Saucedos Dandi dansa suddig i SVT Play? 

– ”Flaskhalsen” sitter väl delvis i alla de delarna du räknar upp. En högre bitrate som ger utrymme för 50 bildrutor per sekund och en högre upplösning skulle göra en bättre bild. Om vi sen hade kodat i HEVC så hade det också troligen hjälpt. Dannys låt såg bättre ut i broadcast med 50 bildrutor per sekund så 50 bildrutor till något högre bitrate skulle jag säga hade gjort mest nytta i SVT Play, säger Daniel Ekelöf.  

Han säger samtidigt att SVT inte kommer att hinna göra några förändringar innan nästa deltävling nu på lördag.

Fotnot: Om du själv vill felsöka sändningen via SVT Play så kan du klicka här för detaljer.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt