Digitalisering

Därför var Dannys dans under Melodifestivalen suddig

Tyckte du att Danny Saucedo var lite suddig på SVT Play när han framförde ”Dandi dansa” på melodifestivalen i lördags? Då är du inte ensam – förklaringen ligger bland annat i bildkomprimeringen och antal bildrutor som visas per sekund. Foto: Skärmdump från SVT
Danny Saucedo på melodifestivalens första deltävling Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Danny Saucedo på melodifestivalens första deltävling Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Danny Saucedo på melodifestivalens första deltävling Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Tyckte du att Danny Saucedo var lite suddig på SVT Play när han framförde ”Dandi dansa” på Melodifestivalen i lördags? Då är du inte ensam – förklaringen ligger bland annat i bildkomprimeringen och antal bildrutor som visas per sekund.

Publicerad

Det är olika kvalitet på tv-produktioner som sänds via SVT:s reguljära kanaler jämfört med de som sänds via SVT Play. Den största skillnaden mellan ”vanliga” SVT och SVT Play är antal bildrutor som visas per sekund. Reguljärsändningarna har 50 bildrutor per sekund medan SVT Play bara har 25. Båda har dock samma upplösning, 720p. 

På tv-språk innebär 720p en upplösning på 1280x720 pixlar, alltså totalt 0,9 megapixlar. Trots att den upplösningen är sämre än en dålig webbkamera kallas formatet för HD, ”high definition”. Men upplösningen är bara en del i förklaringen till kvalitetsskillnaden mellan SVT Play och SVT:s vanliga sändningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här