Därför storsatsar Microsoft på vänligt AI

2019-07-24 06:00  
Sam Altman, vd för OpenAI och Microsoft vd Satya Nadella Foto: Microsoft

En miljard dollar. Så mycket investerar mjukvarujätten Microsoft i OpenAI. Ett forskningsgbolag som Elon Musk var med och grundade för fyra år sedan.

Det amerikanska forskningsbolaget OpenAI och Microsoft har tecknat ett avtal om att utveckla artificiell intelligens på olika nivåer. Tjänster som bland annat ska användas i Microsofts molnplattform Azure. Totalt investerar mjukvarujätten en miljard dollar i OpenAI.

Open AI grundades i december 2015 av bland andra Elon Musk och Paypals grundare Peter Thiel. De två superentreprenörerna investerade tillsammans en miljard dollar i det icke vinstdrivande bolaget. Alltså samma summa som Microsoft bidrar med nu. Målsättning var då att utveckla tillämpningar för AI som kunde matcha det som plattformsbolag som Google och Facebook utvecklar.

AI ska gynna alla

Det ideella forskningsbolaget arbetar intensivt med att utveckla vänlig AI och övervakar utvecklingen för att säkerställa att Ai-utvecklingen gynnar alla och bidrar till att hantera olika typer av globala utmaningar.

Investeringen från Microsoft ska även stötta utvecklingen av så kallad artificiell generell intelligens. Det vill säga AI med kapacitet att lära sig alla typer av uppdrag som den mänskliga hjärnan kan hantera.

Microsofts vd Satya Nadella säger i ett uttalande att målet är att demokratisera AI och samtidigt se till att det är säkert så att alla kan ha nytta av tekniken. Den gemensamma AI-utvecklingen ska övervakas av båda parterna.

Kommersiellt intresse också

För Microsoft finns det givetvis ett kommersiellt intresse med investeringen. Genom att förse Azure med fler avancerade, automatiserade och smarta funktioner som ska gynna företagskunderna.

– AI är en av de mest transformativa teknologierna i vår tid och har potentialen att lösa många av vår världs mest pressande utmaningar, säger Nadella i ett uttalande.

Elon Musk lämnade i fjol

Elon Musk lämnade under 2018 OpenAI för att lägga mer tid på Tesla och SpaceX. Han uppgav även att det fanns delade meningar om hur OpenAI skulle utvecklas. En del experter ser avtalet med Microsoft som en risk att projektet blir mer kommersiellt än ideellt.

Runt om i världen pågår massiva investeringar i AI-utvecklingen. Flera stater investerar skattepengar i olika typer av projekt. Här i Sverige är det framförallt Wallenbergsfären som via Knut och Alice Wallenbergs stiftelse investerar 3,6 miljarder kronor i olika projekt inom AI och kvantteknologi.

– Om Sverige ska fortsätta vara en toppnation måste vi ligga i framkant inom dessa två områden, sade stiftelsens ordförande Peter Wallenberg när nyheten presenterads förra året.

 

Rättad version: I en tidigare version av artikeln angavs fel summa som satsats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Per Malm Danielson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt