Covidutbrott slår ut marknad för halvledare

2022-03-10 07:28  
Det har varit brist på halvledare under lång tid. Arkivbild. Foto: Thomas Johansson/TT

Ett covidutbrott i Kina har slagit ut stora delar av spotmarknaden för halvledarkomponenter, skriver Dagens Industri.

Halvledarbristen i världen har varit ett faktum i över ett års tid. Detta har påverkat inte minst fordonsbranschen, då många har tvingats fylla luckor från sina ordinarie leverantörer genom att köpa komponenter via spotmarknaden.

– När 60–70 procent av spotmarknaden sätts ur spel på grund av covid blir självklart tillgången betydligt mindre och det blir följaktligen svårare att fylla luckorna i produktionen, säger Peder Olausson, vd på komponentmäklaren Rotakorn, till DI.

Läs mer: Här är EU:s nya plan – satsar miljarder på halvledare

Enligt honom domineras spotmarknaden för halvledare och elektronikkomponenter av företag i kinesiska Shenzhen som exporterar via Hongkong – två av flera områden som har drabbats hårt av restriktioner till följd av nya covidutbrott. Bland annat har världens största marknad för elektronikkomponenter, Huaqiangbei i Shenzhen, varit stängd sedan i torsdags i förra veckan, skriver tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt