Corona försenar 5g i Spanien – men Sverige håller planen

2020-03-31 11:54  
Foto: TT

Covid-19 försenar 5g-utrullningen i Spanien. Men i Sverige utgör pandemin inte något hot mot utbyggnaden av 5:e generations mobilnät i dagsläget.

Spanien är ett av länderna som drabbats hårdast av coronapandemin. Med drygt 85 000 personer insjuknande och över 7 300 döda på måndagen, tvingas landet genomföra flera åtgärder bland annat inom industrin i kölvattnet av utbrottet.

Spanien åberopar force majeure

Som en följd av detta har Spanien bestämt att en planerad auktion av ett 5g-spektrum ska skjutas på framtiden. Det rör sig om 700 MHz-bandet, som i Sverige ska användas till att förbättra täckning och kvalitet på landsbygden.

I slutet av 2016 beslutade EU-kommissionen att medlemsländerna ska frigöra 700 MHz-bandet och reservera det för mobiltrafik. Fram till nu har frekvensbandet huvudsakligen använts för marksänd tv.

Läs mer: Huaweis 5g-chef: ”Vi har aldrig påträffats med någon bakdörr”

Från början fick Spanien till 30 juni på sig att gå över från analoga till digitala tv-utsändningar för frigöra utrymme i frekvensbandet. Nu åberopar landet force majeure, och säger till EU-kommissionen att Spanien planerar att sätta en ny deadline som tar hänsyn till de extraordinära omständigheter som råder just nu, rapporterar Reuters.

Coronakrisen har även fått Österrike att skjuta på en 5g-auktion som var planerad till i förra veckan. I en kommentar till Reuters säger telekombolaget Iliad att Frankrike sannolikt kommer att göra likadant.

Svenskt 5g-startskott försenas inte

I Sverige är 700 MHz-bandet redan auktionerat. Däremot väntar teleoperatörerna fortfarande på tilldelningar i 3,5 GHz-bandet, som i praktiken innebär det egentliga startskottet för landets 5g-utbyggnad.

Läs mer: Nokia 8.3 lanserad – först med ”globalt 5g-stöd”

När Ny Teknik kontaktar förvaltningsmyndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, är beskedet att 3,5 GHz-auktion kommer att hållas som planerat i år.

- Det är det vi jobbar efter. Inbjudan till auktionen ska gå ut 17 april, och auktionsstarten är planerad till 13 oktober, säger Petter Öhrn, pressansvarig hos PTS.

Kalle Wiklund

Mer om: 5g Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt