Concorde flyger igen

2001-01-18 16:14  
Efter provflygningen undersöker tekniker planet. Foto: Pressens Bild
Flygbolaget Air France flög idag ett av sina Concordeplan till en militär flygbas i Istres utanför Marseille. Flygningen startades på storflygplatsen Charles de Gaulle utanför Paris. Det är den första flygningen därifrån med ett Concordeplan sedan flygkatastrofen i fjol somras då 113 personer dödades.

I Istres ska franska flygtekniker från tillverkaren EADS göra en rad prov med planet på marken. Läckage ur tankarna i ena vingen kommer då att simuleras. Den andra Concorde-ägaren, British Airways, har nyligen gjort liknande tester med statiska prov och rullprov på marken där man utvärderat effekter av nya bränsletankar, klädda med aramidfiberväv (Kevlar). Nya prov kommer British Airways att göra även i februari.

Vid den stora explosionen på Charles de Gaulle slet en tappad flygplåt sönder två däck i planets landningställ så att däcksrester rev upp planets vingtankar. Sedan dess har de båda Concorde-bolagen, tillsammans med de ursprungliga tillverkarna, prövat olika tekniska lösningar för att förhindra en liknande olycka. Fibervävklädda tankar är en trolig lösning på problemet. En kompletterande lösning är att dra om de kabelhärvor med el- och signalkablar som går genom vingarna så att de får ett bättre skydd mot en eventuell däcksexplosion.

Sven-Olof Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt