Bristande vård efter it-strul på Karolinska

2017-11-23 07:36  
Nya Karolinska sjukhuset i Solna, NKS. Foto: TT

Hjärtövervakningssystemet fungerar inte efter förra veckans nätverksproblem på Karolinska. Nu kallar man in extra personal och en del patienter skickas till andra sjukhus.

I slutet av förra veckan inträffade en "allvarlig avvikelse" i och med ett nätverksproblem som gör att hjärtövervakningssystemet, telemetrin, inte fungerar som den ska.

Det drabbar framför allt hjärtinfarktspatienter, men även andra patienter som behöver avancerad vård vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

– Vi har ett nätverksproblem som gör att vårt hjärtövervakningssystem inte är tillförlitligt, säger Anders Ahlsson, temachef på Hjärta och Kärl.

Sjukhuset har med anledning av detta kallat in extra personal som övervakar patienterna och även dragit ner på antalet vårdplatser. Vissa patienter omdirigeras också till andra sjukhus.

– Vi gör allt för att upprätthålla patientsäkerheten men den rådande situationen är varken tillfredsställande eller hållbar i längden.

– Men med de åtgärder vi gör nu så känner vi att vi har det under kontroll, säger Ahlsson.

Sjukhuset har ingen prognos för när störningen kan vara löst, men IT-tekniker arbetar för fullt med att utreda felet.

Under tisdagen drabbades sjukhuset av ett annat tekniskt problem som löstes kort därefter. Händelsen har inget med de pågående störningarna att göra.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt