BP-riggen var full av datafel

2010-10-08 15:58  

Datasystemen på oljeriggen Deepwater Horizon gick ned så ofta att operatörerna kallade de blåa skärmarna för ”dödens dataskärmar”.

Det var inte bara tekniska fel som fick BP-riggen Deepwater Horizon att explodera och sjunka. Även datasystemet var fullt av buggar och fungerade stundtals inte alls.

Dessa sensationella uppgifter har kommit fram under den pågående granskning av vad som ledde fram till katastrofen på kvällen den 20 april i år då oljeriggen Deepwater Horizon exploderade och den 21 april sjönk till botten på 1 500 meters djup i Mexikanska bukten.

Elva oljearbetare dog när riggen exploderade och den därpå följande oljeläckan på djupt vatten definieras nu som det värsta oljespillet någonsin i världen.

Ända sedan i somras, när den havererade utblåsningsventilen bärgades från djupet och fördes i land för granskning, har flera olika expertgruppen arbetat med analys av det som skett.

En av expertgruppen, specialiserad på riskhantering, har kommit fram till att säkerhetskritiska it-system på Deepwater Horizon var fulla av fel.

Och felen kunde inte förstås eller analyseras av operatörerna och felen rapporterades aldrig vidare.

Det skriver den norska ingenjörstidningen Teknisk Ukeblad, som intervjuat en av deltagarna i analysgruppen, den norske forskaren Jon Espen Skogdalen vid Universitetet i Stavanger.

- Borriggens dataskärmar blev helt blåa så många gånger att operatörerna kallade dem för dödens dataskärmar, säger Jon Espen Skogdalen till Teknisk Ukeblad.

Dataoperatörerna har vittnat för analysgruppen om att dataprogrammen regelbundet låste sig och hela it-systemet frös.

- Det gjorde att manskapet inte hade full kontroll över brand- och gasvarningssystemen. Vid något tillfälle kände man att det trängde in vatten, olje eller gas i oljekällan på grund av att it-systemet sviktade, säger Jon Espen Skogdalen.

Deepwater Horizon var en så kallad femte generationens borrigg, toppmodern och helt beroende av de säkerhetskritiska, it-baserade kontrollsystemen.

Bland de it-baserade kontrollsystemen finns Emergency Disconnect System EDS, Blow-out-Preventer BOP, ett brand- och gasvarningssystem samt Power Management System PMS.

- Antagligen blir många fel aldrig rapporterade eftersom operatörerna inte förstår felens natur, säger Jon Espen Skogdalen.

Han säger att många system, typ BOP, anses ”fail safe”, det vill säga att de ska gå tillbaka till tryggt tillstånd om systemet börjat svaja.

- Uttrycket ”fail safe” missbrukas. Det finns inget fail-safe för många av de säkerhetskritiska systemen. Antingen fungerar de eller så uppstår en farlig situation, säger Jon Espen Skogdalen.

Läs här en annan analys av Jon Espen Skogdalen om oljeläckan "The Well from Hell"

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt