Birgersson ger Flattr draghjälp

2011-06-30 09:54  

Bredbandsbolagets grundare Jonas Birgersson ger den svenska mikrobetalningstjänsten Flattr en skjuts framåt. Nu har han fått med Bredbandsbolaget på tåget.

Bredbandsbolaget gör reklam för Flattr genom att bjuda sina bredbandskunder på ”flattr-pengar”.

De första tusen Bredbandsbolagskunder som öppnar ett konto hos Flattr får 50 kronor i månaden i tre månader att ”flattra” för.

Flattr är ett sätt att över nätet ge små donationer till kreatörer som inte har tillgång till de stora pengaströmmarna.

Det kan vara programutvecklare, musiker, filmskapare, designers, bloggare, fotografer etcera som gör sina verk tillgängliga gratis över nätet.

Den som vill ge ett bidrag på ett enkelt sätt öppnar ett konto hos Flattr och sätter varje månad in en lämplig summa på kontot.

När man sedan klickar på den gröna Flattr-knappen på programutvecklarens eller bloggarens sajt så bokför Flattr att en del av din månadspeng går dit.

I slutet av månaden delar Flattr ut pengarna till mottagarna. Har man klickat på tio Flattr-knappar under månaden får mottagarna en tiondel var av din månadspeng. Har man klickat på hundra knappar får mottagarna en hundradel var.

Se reklamfilmen om hur mikrodonationerna fungerar.

Idén till Flattr kom ursprungligen från Peter Sunde, en av personerna bakom fildelningstjänsten Pirat Bay.

Han menade att det borde finnas ett enkelt sätt att belöna kreatörer som man gillar, även om kreatörerns tjänst är gratis på webben.

Tillsammans med Linus Olsson utvecklade han Flattr-systemet. Den första Beta-versionen släpptes i februari 2010.

Flattr har i dag flera internetkändisar som delägare. Jonas Birgersson, som grundade Bredbandsbolaget 1998, är medlem av Flattr Advisory Board.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Flattr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt