Audiofiler får egen wiki

2008-10-17 12:48  
Svarar på allt om ljud och musik

Ett uppslagsverk på webben har ambitionen att bli den mest kompletta informationskällan för ljudfantaster. Då det är en wiki kan alla bidra med ny information och redigera andras artiklar.

Varför tycker audiofiler att vinylplattor låter bättre än cd och att en meterlång kabel för tio tusen kronor är värd sitt pris?

Svaret på sådana frågor kan man hitta i det webbaserade uppslagsverket Audiophile Wiki.

Det drivs av Paul McGowan som ligger bakom webbplatsen PS Audio.

– I många år har jag drivit ett privat korståg för att öka medvetenheten om vår industri (högklassig hi-fi). Jag har ägnat hundratals, förmodligen tusentals, timmar på att svara på frågor om allt från hur man ansluter en högtalare till hur transistorer fungerar, säger Paul McGowen till Cnet.

Det är för att bättre kunna möta behovet av seriös information om kvalitetsljud som Paul McGowan startat Audiophile Wiki.

I uppslagsverket finns information om bland annat, audioföretag, konstruktörer, analog- och digitalljud, rör, transistorer, högtalare, skivspelare och kända audiotestare.

Då det är en wiki kan inloggade besökare själva skriva egna artiklar och kommentera eller redigera andras inlägg.

För att hålla hög klass på innehållet finns riktlinjer om artiklarnas innehåll.

Några exempel:

Information i en artikel måste verifieras med referenser till "trovärdiga källor". Annars plockas den bort.

Omdömen ska vara objektiva. Den som exempelvis hävdar att en hi-fikomponent "ger en extra basoktav" måste visa mätresultat som bevisar att det är sant.

För att säkra sajtens oberoende drivs den helt utan vinstintresse och tar inte in annonser.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt