Apples läsplatta tycks närma sig

2009-12-10 11:38  

En läsplatta med tiotums pekskärm, säljstart i mars och avtal med bokförlag, med sikte på att utmana Amazon. Det är de senaste konkreta uppgifterna kring en mindre dator från Apple.

De nya uppgifterna kommer från analytikern Yair Reiner på företaget Oppenheimer. Det rapporterar bland annat Cnet News.

Reiner håller koll på underleverantörer till Apple och uppger att de inleder produktion av en läsplatta med en lcd-skärm på tio tum och multitouch (styrning med flera fingrar) till ett pris av omkring 7.000 kronor.

Produktionskapaciteten tyder på att säljstart skulle kunna bli i mars 2010.

Reiner refererar också källor inom förläggarbranschen i USA som uppger att Apple erbjuder förlagen 70 procent av intäkterna för e-böcker och tidningar, utan krav på exklusivitet.

Det innebär en utmaning mot Amazon och dess storsäljande läsplatta Kindle, eftersom Amazon enligt Reiner normalt bara erbjuder 50 procent av intäkterna, kräver exklusivitet och inte tillåter reklam.

Några uppgifter om hur Apples läsplatta kan vara uppkopplad finns inte.

Amazons Kindle är uppkopplad med 3g över mobilnätet, men saknar wifi.

Ett problem med 3g-uppkopplingen i den internationella versionen av Kindle är att den har ett integrerat sim-kort från amerikanska AT&T och därmed använder relativt dyr datatrafik genom roaming i andra mobilnät.

Kostnaden för datatrafiken är inbakad vid köp av böcker, och roamingavgiften bidrar troligen till att e-böcker som köps genom Kindlekostar upp till 40 procent mer utanför USA.

För 3g-uppkoppling av en läsplatta har Apple en betydligt bättre sits än Amazon genom upparbetade kontakter med mobiloperatörer för Iphone världen över.

Mats Lewan

Mer om: Amazon Läsplatta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt