Apple och Samsung får böter för långsamma mobiler

2018-10-24 19:24  
Tim Cook och två Samsung Galaxy S9. Foto: TT

Italienska konkurrensmyndigheter bötfäller Apple och Samsung för att de uppmanat kunderna att installera programvaror som gjort äldre telefonmodeller långsammare.

Apple kan förvänta sig liknande böter från fler länder, bland andra Frankrike.

Böterna på 5 miljoner euro (drygt 50 miljoner kronor) kommer sedan båda bolagen uppmanat kunderna att uppgradera operativsystemen när de släpptes. Det fungerade bra på nyare modeller, men på äldre telefoner försämrade det prestandan.

Kritiker och konsumentgrupper i flera länder har hävdat att det rör sig om planned obsolescence (planerad föråldring) som tillverkarna tagit till för att få kunderna att snabbare köpa nya telefoner.

Utredningar av Apple i USA och Frankrike

För Samsungs del har det inte hörts mycket i den vägen tidigare, men Apples uppdatering har resulterat i många utredningar och rättsprocesser det senaste året. I Frankrike finns det en särskild lag mot att förkorta produkters livscykel på det sättet och Apple utreds av åklagare. I USA utreds bolaget av ett par myndigheter och Apple har också stämts av privatpersoner.

Läs mer: Även Samsung misstänks ha gjort mobiler slöare

Apple bekräftade i fjol att mjukvaror i deras Iphone-telefoner haft en inbromsande effekt på mobiltelefoner med batteriproblem. De har däremot dementerat att de ska ha gjort något för att förkorta livslängden på telefonerna.

I Italien bötfälls Apple med ytterligare 5 miljoner euro sedan bolaget inte gett kunder tydlig information om hur de ska hantera eller eventuellt ersätta batterier i mobiltelefoner.

Läs mer: Elektronikjättar hotas av franska stämningar

Beskedet om bötfällningen kommer samma dag som Apples vd Tim Cook är i Bryssel för att tala på ett seminarium om datasäkerhet och privatpersoners rätt till integritet i den digitala världen.

Mer om: Apple Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt