Apple i kris – tvingas sänka pris på Iphone

2018-11-22 13:13  
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT

Ju större de är, desto tyngre är fallet, heter det. Teknikjätten Apples ras är ett bevis för detta. På ett par veckor har 900 miljarder kronor raderats från bolagets börsvärde - och nu tvingas man sänka priserna på sina telefoner.

Uppgifterna kring prissänkningen rapporteras av Wall Street Journal och gäller den ytterst viktiga marknaden i Japan. Enligt tidningen är Apple på väg att subventionera mobiloperatörer som säljer den nya modellen XR som lanserades i september tillsammans med modellerna XS och XS Max.

Just XR-modellen har färre finesser än de andra två men samma prislapp som den äldre Iphone 8 – en faktor som bidragit till svaga försäljningssiffror. Det är oklart om Apple nu tvingas till liknande åtgärder inom andra regioner och bolaget vill inte kommentera tidningens uppgifter.

Läs mer: Analys: ”Apple gör inte längre en Iphone vi bara måste ha”

Aktien rasat

För Apple skulle ett sådant beslut vara ännu ett tecken på hur situationen drastiskt förändrats. Bara för drygt tre veckor sedan såg allting ut som det brukar, Apples aktie värderades till 222 dollar, cirka 2.000 kronor, och även om oktober skakat om marknaden sågs Apple som brukligt ut som en trygg och säker investering.

Sedan kom raset.

När den nu handlas kring 176 dollar betyder det ett fall på 20 procent, ett börsvärde på 100 miljoner dollar och den sämsta perioden för aktien sedan finanskrisen 2008.

– Det här är den mest negativa uppfattningen jag sett från investerare kring Apple sedan 2014-15. Varenda björn kommer ut från idet, säger Dan Ives vid investmentbanken Wedbush Securities till CNBC och syftar på trenden när marknaden är negativ, det vill säga björnmarknaden.

Läs mer: De viktiga skillnaderna mellan Iphone XS och XR

Sänkt riktkursen

De negativa faktorerna som kommit att påverka raset är flera:

Det hela började med Apples delårsrapport där bolaget främst meddelade lägre Iphoneförsäljning än väntat men också bleka framtidsutsikter. Bolaget meddelade också att man ska sluta rapportera antalet sålda enheter, något som tolkades i vissa fall som man vill mörka dåliga siffror även om inte konkurrenter som Samsung eller Google gör detta.

Därefter har ett flertal underleverantörer i sin tur vinstvarnat efter som det hetat "betydande minskningar i beställningar från en storkund".

I takt med detta har också flera Wall Street-aktörer valt att ändra sin syn på aktien och sänkt riktkursen. Den stora frågan är nu om detta är ett tillfälligt hack i Apples framgångssaga eller början på ett allt djupare fall?

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt