App ska förutsäga jordbävningar

2016-02-15 08:51  

En enkel app i mobilen blir ett komplement till dyra sensorsystem för att varna för jordbävningar. Nu vill amerikanska forskare att systemet byggs in i alla mobiler.

Sedan i fredags kan alla med en Androidtelefon ladda hem appen "Myshake" och bli en del av ett nätverk för att upptäcka jordbävningar. Appen är framtagen av forskare på universitetet i Berkeley i Kalifornien och tänkt att komplettera dyra nätverk av seismiska sensorer som redan finns utplacerade. Forskarna är noga med att påpeka att deras app inte kan ersätta de traditionella sensornätverken, men om tillräckligt många i jordbävningsdrabbade områden använder appen så tror forskarna att den kommer att kunna fungera som ett system för att varna människor i tid för att kunna sätta sig i säkerhet.

Forskarna tror också att mobiltelefoner kan vara enda sättet att skapa ett nätverk varningssystem i fattigare länder som Nepal och Peru där det inte finns väl utbyggda varningssystem men miljontals mobiltelefonanvändare.

Myshake körs hela tiden i bakgrunden på telefonen och använder telefonens accelerometrar för att leta efter rörelsemönster som tyder på en jordbävning. Om ett sådant mönster identifieras skickas data tillsammans med telefonens gps-position till forskarnas server för analys. Om tillräckligt många telefoner inom ett visst område rapporterar in en jordbävning skickar en jordbävningsvarning ut.

När appen testats av forskarna har den kunnat skilja en simulerad jordbävning från andra rörelser som gång, dans eller att telefonen tappas i marken med en noggrannhet på 93 procent.

Sensorerna i en mobiltelefon är inte lika känsliga för jordbävningar som de seismografiska sensornätverken som finns utbyggda. Enligt Berkeleyforskarna kan en mobiltelefon känna av en jordbävning med en magnitud på fem eller mer inom en radie på tio kilometer från jordbävningens epicentrer. Men enligt forskarna är det också vid den storleken på jordbävning som det finns en fara för almänheten.

Det varningssystem som finns i dag i Kalifornien bygger på 400 sensorstationer och är det mest utbyggda i värden enligt forskarna. Samtidigt är det få sensorer jämfört med de 16 miljoner mobiltelefoner som finns i den amerikanska delstaten.

Tidigare appar som försökt att använda mobiltelefoner för att upptäcka jordbävningar har inte blivit någon framgång eftersom dragit för mycket energi från mobiltelefonen eller upplevts som för krångliga av användarna. Nu vill Berkeley forskarna att deras system ska bli en del av mobiltelefonernas operativsystem för att få stor spridning.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Mer om: Mobilapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt