Antipiratbyrån: - Vi är inga databrottslingar

2005-03-10 07:30  
- Vi har inte gjort något fel

Antipiratbyrån tillbakavisar anklagelserna om brott mot personuppgiftslagen. Inga ip-adresser sparas eftersom fildelarna spåras av automatiska sökrobotar som också skickar ut varningsmejl till berörda internetoperatörer.

Antipiratbyråns sajt antipiratbyran.com sänktes i helgen av en massiv Javaskript-attack och ligger fortfarande nere. Skriptet finns att hämta från hemsidan Hamsterpaj.
Hos Datainspektionen (DI) växer högen av anmälningar mot Antipiratbyrån för var dag. Antalet närmar sig nu 5.000, enligt senaste uppskattningen.

Bakom ligger en anmälningskampanj där internetanvändare uppmanas anmäla Antipiratbyrån till DI.

Breven har i stort samma innehåll och går att hämta bland annat på webbsajten Sci-Fi Forum. En variant har följande lydelse:

"Härmed anmäler jag Antipiratbyrån mot brott av Personuppgiftslagen. Enligt rapportering i media samlar Antipiratbyrån in personuppgifter genom automatiska sökvertyg. Dessa personuppgifter behandlas på ett okänt sätt och utan personers uttryckliga medgivande."

"Det är oklart om Antipiratbyrån får personuppgifter från Internetleverantörer eller tvärt om, men enligt Antipiratbyråns egen utsaga skickas det ut varningsbrev från deras företag till personer som hittats genom automatisk datasökning."

"Om uppgifter ges ut av Internetleverantörer till andra företag anmäler jag även dessa för spridning av personuppgifter utan medgivande. Jag vill vara anonym i min anmälan."

Felstavningarna i ovan återgivna brev ligger i den brevmall som hämtas från nätet.

"Vi är inga databrottslingar"
Henrik Pontén, Antipiratbyrån.
Antipiratbyråns ansvarige Henrik Pontén är dock inte orolig för en granskning från myndigheterna.

- Vi sparar inga uppgifter, det hela sker automatiskt och inte ens Datainspektionen kan ju säga säkert om ip-adresser är personuppgifter enligt lagen, säger han till Ny Teknik.

Han jämför med de vanliga skydd i form brandväggar som var och varannan datorägare numera använder sig av.

- Det vore orimligt om alla skulle vara tvungna att anmäla sådana innehav till Datainspektionen. För Antipiratbyrån är e-postutskicken bara en första varning mot fildelarna i den pågående aktionen mot spridningen av piratkopierade film och dataspel på internet. Mot de mest aktiva fildelarna är nästa steg att trappa upp med en polisanmälan, säger Henrik Pontén.

Polisanmält ett hundratal fall
Hittills har det gått så långt i drygt hundra fall, enligt Henrik Pontén.

- Förundersökningar pågår över hela landet och jag skulle tro att polisen för dagen gjort husrannsakan i sju-åtta ärenden.

Filmer som Hotet och Den tredje vågen är några titlar som Antipiratbyrån letat efter på internet.

- Vilka andra filmer och spel vi letar efter vill jag inte avslöja. Dessutom byter vi titlar vartefter.

Är internetoperatörerna i maskopi med Antipiratbyrån?
Att man i Sverige är överdrivet nitisk i piratjakten håller han inte med om.

- Det vi gör är inte unikt, massor av organisationer utomlands jobbar som vi, säger han.

Även internetoperatörer pekas ut i anmälningarna till DI.

Misstanken är att det i själva verket är de som lämnar ut ip-adresser till Antipiratbyrån, vilket i så fall kan vara ett brott mot deras tystnadsplikt enligt lagen om elektronisk kommunikation.

Även den frågan ska PTS och DI reda ut den kommande vecka.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt