Analytiker: Ericssonsmäll ingen överraskning

2019-09-26 09:04  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Ett jättebelopp, men ingen överraskning. Ericssons miljardsmäll för gamla synder i bland annat Afrika har varit känd sedan länge. Frågan är om det avsatta beloppet räcker till, eller om ytterligare smällar kan komma.

Att Ericsson nu går ut med ett belopp (totalt motsvarande 12 miljarder kronor) är positivt för den osäkerhet som rått, konstaterar Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

– Det här har pågått sedan 2013, och Ericsson har kommunicerat detta under lång tid. För ett år sedan sade man att förhandlingar pågick. Då spekulerades det i belopp runt en miljard dollar, säger han till TT.

Men det har rått en osäkerhet kring hur mycket pengar till amerikanska myndigheter det kan bli fråga om. Det har förstås påverkat värderingen av aktien.

Osäkerhet om beloppet räcker

Nu har beskedet kommit från bolaget att man avsätter motsvarande 10 miljarder kronor för bötesbelopp och ytterligare 2 miljarder kronor för eventuella kringkostnader. Det innebär att osäkerheten skingras något, förklarar Djurberg. Men Ericsson kommer att få frågor om beloppet verkligen räcker till, eller om det finns risk för ytterligare smällar.

– Om de inte kan ge besked om det, då kan aktien gå dåligt i dag. Annars tror jag att den kan bli opåverkad, eller till och med gå upp i dag, säger Daniel Djurberg.

Men Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror att beskedet kan komma som en kalldusch för alla de sparare som under våren har köpt in sig i Ericsson.

Sparare har köpt in sig

– Jag är inte säker på att de som köpt aktier tagit det här med i beräkningen. Hos oss har antalet sparare som köpt aktier i vår ökat med 26 procent. De vill nog vara med på 5g-racet, och tror på Börje Ekholm och att vändningen kommer nu.

Visst, den som köper in sig i ett bolag måste kolla upp det noga, men när det gäller Ericssons bötesbelopp har det varit svårt att veta om det hamnar på en eller 25 miljarder kronor, förklarar hon.

– Nu verkar det ligga i den övre delen, och det har antagligen inte alla räknat med, säger Frida Bratt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt