Adobes programmiljö Air kommer till mobiler

2010-02-16 12:28  

Adobe tar nu sin programmmiljö Air till mobiler. Det kan innebära att det blir lättare att använda samma program på flera olika sorters mobiler och operativsystem.

Med Adobe Air kan program som annars körs i webbläsaren – olika sorters nätbaserade program och innehåll i Adobes Flashformat – köras självständigt i en dator.

Ett exempel är Tweetdeck – ett populärt program för att komma åt mikrobloggtjänsten Twitter.

Nu lanserar Adobe sitt Air även för mobiler. Det innebär att ett program skrivet för Air utan anpassning ska kunna fungera på olika typer av mobiler – exempelvis Android, Windowsmobiler med flera, om bara Adome Air finns installerat på mobilen.

Adobe har redan tidigare utvecklat en mobil version av Flash – det populära formatet för rörlig grafik, video med mera, på webbsidor. Den versionen släpps nu i en testvariant för programmerare och till företag som producerar mobilt innehåll.

Bland mobiltillverkarna är det framföralltApple som hittills vägrat att släppa in Flashi sina mobiler.

ST Ericsson, ST Microelectronics och Ericssons gemensamma bolag för teknikpaket till mobiler, säger sig ha byggt in stöd för Flash och Air i sina produkter.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt