33 e-böcker räcker för att vara klimatvänlig

2009-11-26 11:56  

Skaffa 33 e-böcker istället för pappersböcker. Då har du räknat hem läsplattan ur klimatsynpunkt. Det har forskare på KTH räknat ut.

(UPPDATERAD kl 15.35, 26 nov. Uppgiften om 33 böcker gäller enbart klimatet. Annan miljöpåverkan behandlas på ett annat sätt.)

Det är forskarna Clara Borggren och Åsa Moberg vid KTH:s forskningscentrum Centre for Sustainable Communications som ien rapport redogör för hur pappersböcker och läsplattor för e-böcker påverkar miljön.

Forskarna har genomfört en så kallad förenklad livscykelanalys och studerat olika sorters påverkan på miljön – allt från klimatpåverkan och primärenergi till försurning.

När det gäller koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet kommer de fram till att man behöver läsa minst 33 e-böcker à 360 sidor under läsplattans livstid – istället för att plöja pappersversionerna – för att läsplatta och e-böcker ska vara bättre ur klimatsynpunkt än pappersböcker.

Om man verkligen läser hela böckerna spelar dock rimligen ingen roll.

Sett till annan miljöpåverkan är det inte lika enkelt. Forskarna utgår från några antaganden, bland annat att man läser 48 e-böcker under läsplattans livstid och att köpare av pappersböcker åker bil två kilometer till bokhandeln.

De kommer då fram till att det är miljömässigt bättre med e-böcker bland annat om man tittar på resurs- och energiåtgång och övergödning, medan pappersböcker är bättre för miljön sett till försurning, ozonuttunning och bildning av marknära ozon.

Forskarna påpekar i sin rapport att resultaten innefattar en viss osäkerhet och att de bör tolkas som "en beskrivning av en riktning och av storleksordningar snarare än som exakta kvantitativa mått".

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt