$100-datorn till Sverige

2008-11-14 09:54  
Datorn börjar säljas till Sverige den 17 november.

Den så kallade 100-dollarsdatorn från One Laptop Per Child ska nu säljas till Sverige. Men man måste köpa två, varav en skänks till ett barn i ett utvecklingsland.

Den grönvita lilla datorn XO börjar säljas till Sverige 17 november.

Det är näthandeln Amazon som då tar upp beställningar från 30 länder i Europa, varav Sverige är ett, skriver The Inquirer.

Datorn är främst tänkt för skolbarn i utvecklingsländer men har även sålts till privatpersoner i USA sedan ett år.

Den som köper datorn för eget bruk måste även köpa ytterligare en som skänks till ett barn någonstans i världen.

Försäljningsmodellen kallas "Give one, get one" och har hittills lockat omkring 100 000 amerikanska kunder, enligt The Inquirer.

Vad priset blir för svenska kunder är ännu inte offentligt. Men i USA kostar de två datorerna tillsammans omkring 3 000 kronor.

En ny version av datorn kör Windows XP men de datorer som säljs till privatpersoner använder Linux Sugar OS.

Den lilla datorn kommer från organisationen One Laptop Per Child, OLPC, och är tänkt som ett hjälpmedel att sprida IT och internet till främst skolbarn i utvecklingsländer.

Från början var målsättningen att datorn, som heter XO, skulle kunna säljas för 100 dollar. Men när den var färdigutvecklad hamnade priset på det dubbla. OLPC har emellertid fortfarande förhoppningen att priset snart ska kunna sänkas.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt